Yüzyılın Uyarısı

Dünya Ekonomisi
ABD, uzlaşma sağlanamaması halinde 94 yıldır koruduğu AAA notunu kaybedecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin 1917’den bu yana ...
EMOJİLE

ABD, uzlaşma sağlanamaması halinde 94 yıldır koruduğu AAA notunu kaybedecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin 1917’den bu yana AAA olan kredi notunu olası bir indirim için negatif izlemeye aldı. Moody’s, Beyaz Saray ve Kongre arasında ülkenin 14.3 trilyon dolar olan yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda önümüzdeki birkaç hafta içinde uzlaşmaya varılamaması ve hükümetin ödemelerini yapamaması halinde ABD’nin notunu düşürülebileceği uyarısında bulundu. ABD için temerrüt riskinin küçük olduğunu belirten Moody’s artık bu riskin ‘çok çok küçük bir ihtimal’ olmaktan çıktığı ve küçük de olsa kısa vadeli bir temerrüt riskinin arttığı mesajını verdi. Kuruluş, borç limitinin artırılmasını müzakere eden Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi kanatları 2 Ağustos’tan önce bir anlaşmaya varamazsa, ABD’nin borçlarını ödeyemez duruma gelmesini düşük bir ihtimal de olsa göz önünde tuttuğunu vurguladı.

ABD İÇİN KRİTİK İKİ HAFTA
Moody’s, ABD’nin notunu en son 1996’da yine borçlanma tavanının artırılmasına yönelik görüşmelerde kriz yaşanması üzerine olası bir indirim için izlemeye almıştı. Moody’s’in kararı, ABD Başkanı Barack Obama’nın borçlanma limitinin artırılmasını görüştüğü Kongre temsilcileriyle dördüncü kez bir araya gelmesinin ardından olumlu sonuç çıkmayınca yapıldı. ABD’de yönetim, 31 Mayıs’ta 14.3 trilyon dolarlık borç limitine ulaştı. ABD Hazine Bakanlığı, ocaktan bu yana federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini istiyor ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı. Beyaz Saray, 2 Ağustos’a kadar borçlanma tavanının artırılmaması halinde bunun ABD’yi felakete sürükleyeceğini öne sürüyor. Başkan Obama, Kongre’ye koşulsuz olarak borçlanma tavanını artırması çağrısı yapıyor.

S&P de ABD’nin notunu düşürebilir
ABD’li Wall Street Journal gazetesinin haberine göre uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD’li kanun yapıcılar ve iş dünyasının önde gelen gruplarına, hükümetin sosyal güvenlik çekleri gibi ödemeleri yapamaması halinde, diğer tüm ödemelerini yapsa bile, ABD’nin kredi notunu düşürebileceğini söyledi. S&P, 18 Nisan’da ABD’nin notunun görünümünü negatife çevirmiş ve gelecek 12-18 ayda ülkenin notunu indirebileceğini açıklamıştı.

Sabah