Türkiye’ye ile Ticaret için TSE Belgesi Şart

Dünya Ekonomisi
Ekonomi yönetimi, gereksiz ithalatı önlemek için harekete geçti. 10 ülkede temsilcilik açmaya hazırlanan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ilk ikisini en çok ithalat yapılan Çin ve Almanya’da f...
EMOJİLE

Ekonomi yönetimi, gereksiz ithalatı önlemek için harekete geçti. 10 ülkede temsilcilik açmaya hazırlanan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ilk ikisini en çok ithalat yapılan Çin ve Almanya’da faaliyete başlatıyor. Bu ülkelerde üretilen malların TSE temsilciliğinden belge almadan Türkiye’ye getirilemeyeceğini söyleyen Bakan Ergün, uygulamanın gümrükleri de rahatlatacağını ifade etti.

Türkiye, cari açığını azaltmak için 4 koldan tedbir almaya başladı. Ekonomi Bakanlığı’nın ‘gereksiz yere ithalatı önlemek için’ hazırladığı strateji belgelerinin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da ‘ara malı ithalatını mercek altına almak ve TSE’yi dünya markası yapmak için’ önemli bir adım atıyor. Bu kapsamda Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) değişikliğe gittiklerini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni dönemde TSE’nin, yurtdışında 10 değişik ülkede temsilcilik açacağını söyledi.
 
İlk olarak Çin’de, hemen ardından da Almanya’nın Hamburg şehrinde bir şube açılacağını duyuran Ergün, "Çin’de üretilen ürünlerin Türkiye’ye gelebilmesi için, firmalar o ülkedeki TSE biriminden belge alacaklar. Bu da Türkiye’de piyasaya sunulacak ürünlerin kaliteli ve standardına uygun olması demek. Bu uygulama aynı zamanda ülkemize girecek ürünlerin gümrüklerimizde beklememesi anlamına da gelecek." dedi. Bakan Ergün, birkaç gün içinde Şangay’da bu adımı atacaklarını belirtti. Türkiye’nin en çok Çin ve Almanya’dan ithalat yaptığını hatırlatan Ergün, "Bu, Türkiye’ye mal satan şirketlerin daha profesyonel iş yapmasını zorunlu kılacak." ifadesini kullandı. 57 yıldır faaliyet gösteren TSE’nin son yıllarda ekonomide ve diğer alanlarda yaşanan gelişmeler sebebiyle yurtdışında da teşkilatlanma ihtiyacının ortaya çıktığını aktaran Ergün, ilgili değişikliği dün bir kanun hükmünde kararname çıkararak Resmi Gazete’de yayımladı. "Uluslararası belgelendirme yapan küresel belgelendirme kuruluşlarının bulunduğu bir ortamda niçin TSE de uluslararası alanda etkinliğini artırarak bu küresel kuruluşlar arasında yerini almasın?" diye soran Ergün, ticaret hacmi yüksek ülkelerde TSE’nin şubesinin açılması halinde bunun ara malı ya da tüketici ürünlerine fiyat avantajı olarak yansıyacağını kaydetti. Ortadoğu ülkelerinde standardizasyon ve benzeri konuların zayıf olduğunu belirten Ergün, TSE’nin bu pazarlara girmesi halinde yurtdışında açacağı şubeler aracılığıyla uluslararası etkinliği ve tanınırlığının da artacağını dile getirdi.

Zaman