Türkiye, Çin’e İhracatı Tartışıyor

Dünya Ekonomisi
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile ortaklaşa düzenlenen ”Çin’e Nasıl Mal Satarız?” konferansında konuşan Şen, Çin’in sosyo-ekonomik durumunun sürekli olarak geliştiğin...
EMOJİLE

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile ortaklaşa düzenlenen ”Çin’e Nasıl Mal Satarız?” konferansında konuşan Şen, Çin’in sosyo-ekonomik durumunun sürekli olarak geliştiğini belirtti.

Şen, bu durumun Türkiye tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ”Çin’de çok içten ortam ve ciddi bir iş potansiyeli görüyoruz. 10 yıllık gelişimini incelediğimizde en hızlı büyüyen ekonomiler arasında. Kişi başı milli gelir 6 bin doları geçmiş durumda. Ekonomi politikası itibarıyla özellikle orta ve batı Çin’i zenginleştirme hedefinde olan ülkeye, Türkiye’nin önem vermesi gerekir” dedi.

Çin’de yaklaşık 70 milyonluk nüfusun ”Helal gıda” ürünleri tükettiğini vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

”Bu bağlamda Türkiye gıda ürünleri de pazarlayabilir. Çin’in kaliteli ürün talebi Türkiye tarafından karşılanabilir. Ülkenin ürünlerinin ucuz olmasının nedeni ucuz işçilik değil ölçek ekonomisinin uygulanıyor oluşudur. Çin artık ucuz sanayi malı üretme avantajını yitiriyor. Kalite ve teknoloji geliştirmeye ağırlık veriyor.”

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu da ülke olarak konulan 500 milyarlık ihracatın gerçekleşebilmesi için gayret gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

Borazancıoğlu, ”İhracatı geliştirmek adına SAİGEP Projesi gibi çalışmalarımızla üyelerimizin ihracat oranlarını yükseltmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Çin, kağıdı bulan, barutu icat eden bir millettir. Çin gerçeğine bugünün penceresinden bakmamak gerek. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

AA