Türk iş adamları Şili’den ‘umutlu’ dönüyor

Dünya Ekonomisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti’nde yer alan iş adamları Şili’deki temaslarını tamamlayara...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti’nde yer alan iş adamları Şili’deki temaslarını tamamlayarak Peru’ya geçti. Şili temaslarını değenlendiren Türk işadamları, umutlu olduklarını, ülkede yatırım potansiyeli gördüklerini ifade ettiler.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, söz konusu ziyaretin Türk iş dünyası tarafından Şili’yi yapılan en kapsamlı ziyaret olduğunu vurgulayarak, ‘Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu seyahatleri, kendilerinin yaptığı ikili görüşmeler sonucu, bizimde işlerimizi kolaylaştırmaktadır’ dedi.

Çağlar, ‘Şili Güney Amerika’nın en güçlü ekonomilerinden birisi. Burada çok büyük bir potansiyel gördük. Çevredeki ülkelerin özellikle örnek aldığı bir ülke. Şili’de yapılacak her türlü yatırım ve ticari birlikteliğin sadece bu ülke ile sınırlı kalmayacağını, çevre ülkelerin de burada yapılacak çalışmalardan istifade edeceğini düşünüyorum. İTO olarak üyelerimizi buraya yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Grand Medikal Services’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Bessam Yıldırım da Şili’nin sağlık yatırımı için fırsatlar barındıran bir ülke olduğunu söyledi.

‘Yaşam standartları Türk girişimcilerin rahatça adapte olabileceği bir ülke’

Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da Şili’nin Türkiye’den coğrafi olarak uzak olmasına rağmen, Türk girişimciler açısından iş yapılabilir bir ülke olduğunu söyledi.

Koç, “Ekonominin temelleri oturmuş, eğitimli insan gücü yeterli olan ve altyapı kaynakları müsait bir ülke. Türk girişimcileri Şili’ye, özellikle demir çelik, mobilya, dekorasyon ürünleri, tıbbi cihazlar, makine, kamyon, traktör ve benzer araç gereçler ihraç edebilir. Şili’den özellikle bakır ürünleri, ahşap ve yan ürünleri, ham maddesi lityum olan ürünler ve orta kademe makine ürünleri alınabilir. Şili 17 milyon nüfusu, kişi başına düşen 23 bin dolar geliri olan ve yaşam standartları Türk girişimcilerin rahatça adapte olabileceği bir ülke. Türkiye ve Şili karşılıklı diplomatik problemleri olmayan iki ülke” ifadelerini kullandı.