Türkiye Bankalar Birliği, "pozitif sicil uygulamasına" bu ay başlıyor. Bugüne kadar sadece müşterinin negatif sicil kaydını tutan bankalar artık temiz sicili de kayda alacak. Bankalar, GSM, elektrik, doğalgaz şirketleri ile anlaşmalar yaparak vatandaşın ödeme alışkanlıklarını da takip edecek. Karnesi temiz olanlar kredi imkânlarından daha kolay yararlanacak. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, yeni sistemle geriye doğru 5 yıl gidilerek ödeme alışkanlıklarının görülebil e c e ğ i n i söyledi. R i s k Merkezi’nin Merkez Bankası’ndan Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilmesiyle birlikte yeni bir dönem başladı. Artık tüketicilerin hem negatif hem de pozitif kredi ve diğer kamu ödemelerine ilişkin sicili bu merkezden izlenmeye başlıyor. Bu merkezde sadece bankacılık değil, leasing, faktoring ile ilgili bütün müşteri bilgileri de yer alıyor.
ÖDEMELER TAKİPTE
Ayrıca belediyeler, doğalgaz şirketleri, ASKİ, İSKİ gibi kuruluşlara yapılan ödemeler de bu merkezde konsolide edilecek. Artık, bir vatandaş otomobil almak için bayiye gittiğinde kredi sicilini sorgulayabilecek. Borcunu, faturasını düzenli ödeyenlere iyi koşullarda ödeme planı sunulacak. Ekonomi yönetimi Risk Merkezi’ne GSM şirketleri, elektrik, su, doğalgaz şirketleriyle de anlaşma yapması konusunda geniş yetki verdi. Böylece vatandaşların ödeme alışkanlıklarıyla ilgili veriler daha hızlı bir şekilde güncellenebilecek.
ÇEK MAĞDURLARINA MÜJDE
Karşılıksız çek keşide etme eylemine adli nitelikte bir yaptırım uygulanması nedeniyle yaşanan sıkıntılara çözüm bulmayı amaçlayan tasarı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, kanuni ibraz süresi içinde, çekle ilgili olarak ‘karşılıksızdır’ işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte bir yaptırıma dönüştürülecek. Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL’den 3 bin TL’ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek.
BEŞ YIL GERİYE BAKILACAK
Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Keskin, sistemin ayrıntılarını ve işleyişini SABAH’a anlattı. Keskin, şu bilgileri verdi: "Bugüne kadar çek verenler konusunda hep negatif bilgiler isteniyordu. Örneğin müşteri 99 çekini ödemiş ancak birisi ödenmemiş. Sadece ödenmeyen görünüyordu. Şimdi verilen bütün çekler izlenebilecek. Beş yıl geriye doğru gidilebilecek. Çek ödeme alışkanlığı bir bütün olarak görülebilecek. 100 çek verip 50’si karşılıksız çıkanı ayrı ayrı görme şansı olacak. İşini dürüstçe yapanlar ödüllendirilecek."
LİMİTE ‘REYTİNG’ AYAR
Kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak ve riskleri azaltmak amacıyla kartlara getirilmesi planlanan "tek limit" uygulamasının detayları da ortaya çıkıyorı. Limit, gelir ve mal varlığına göre saptanacak. Kredi izleme sistemi ile vatandaşa reyting verilecek. Bu reytinglere göre derecelendirme yapılacak. Her kart sahibinin tek limiti olacak. Vatandaşın limiti, gelirinin en fazla iki-üç katı olabilecek.
Sabah