Tasarruf Paketi Gündemde

Dünya Ekonomisi
Mehmet Şimşek, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında 2011 yılında dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Mehmet Şimşek...
EMOJİLE

Mehmet Şimşek, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında 2011 yılında dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.
Mehmet Şimşek, Avro Bölgesi’ndeki krizde en kötünün geride kaldığını belirtirek, "Çünkü ortada bir uzlaşma var. Yine de köklü çözüm uzun vadeli makroekonomik temellerin özellikle bütçe borca ilişkin göstergelerin iyileştirilmesinden geçiyor. Yapısal reformlardan geçiyor" dedi.

Bütçe açığı azaldı

Türkiye’nin 2011 yılını yüzde 8 civarında büyümeyle bitirmesinin beklendiğini bildiren Şimşek, 2011 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 313 milyar 302 milyon lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 271 milyar 90 milyon lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 295 milyar 862 milyon lira, genel bütçe vergi gelirlerinin ise 253 milyar 765 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.Şimşek, bu sonuçlara göre, 2010 yılında 40 milyar 81 milyon lira olan merkezi yönetim bütçe açığının 2011 yılında yüzde 56,5 oranında azalarak, 17 milyar 439 milyon liraya düştüğünü ifade etti.

Tasarruf paketi gündemde

Şimşek, tasarruf oranlarının artırılmasının, Orta Vadeli Programda ortaya konulduğunu söyledi ve şunları söyledi:
”Bunun tabii ki vergi ayağı olacak. Tabii ki biz vatandaşlarımızı daha fazla teşvik etmesi için finansal enstrümanlar üzerinde veya bireysel emeklilikle ilgili bir takım düzenlemeleri bir süredir çalışıyoruz. Bu çalışmalar Sayın Babacanın koordinatörlüğünde yapılan çalışmalardır. Çalışmalar bitince bir paket halinde kamuoyuna açıklanacak.”
Şimşek’in konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
-İntibak Yasası devreye girse de girmese de işçi ve Bağ-Kuremeklileri, 2011 yılının ikinci yarısında gerçekleşen enflasyonoranı kadar zammı otomatik olarak alacaklar
-Memur emeklilerinde ise memurlara yapılacak zam oranındaemekli aylıklarında artış olacak
-Köprüyü (İstanbul) biz yaparsak bütçede daha önce öngörmediğimiz harcamagündeme gelirse, giderleri kendi içerisinde yer değişikliği ileyapacağız ya da ilave gelir imkanlarını araştıracağız.
Şimşek, yeni Teşvik Sisteminde özellikle cari açığın azaltılmasına yönelik ilave yaklaşımların, tedbirlerin ve teşviklerin söz konusu olduğunu da bildirdi.

AA