Ortadoğu, Afrika ve Ukrayna gibi savaş bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalar on binlerce insanın hayatını kaybetmesine, milyonlarcasının da yerinden olmasına neden oldu. Savaşların tetiklediği sefaletle birlikte açlıkla boğuşan insan sayısı 1 milyara yaklaştı. Ancak küresel çaptaki harcamaların 14 trilyon dolarının şiddet ve çatışmalar için yatırıldığı ortaya çıktı.
Yeni şafak’ta yer alan habere göre, artan çatışmalar, silahlanma ve askerileşme hareketleri dünya ekonomisine de şekil veriyor. Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından yıllık olarak hazırlanan Küresel Barış Endeksi (GPI) 2014 yılında dünya ekonomisinin ne kadarının çatışma ve şiddet olayları için kullandığı saptandı. Raporda yer alan verilere göre, dünya ekonomisinin toplam yüzde 13.4’ü yalnızca silah alımına, iç savaşlara ve çatışma çıkarmaya endeksli organizasyonlara harcandı. Dünya genelinde askeri masraflara tekabül eden 14.3 trilyon doların, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere’nin toplam ekonomik harcamalarına denk geldiği ortaya çıktı
ÇATIŞMA VE MÜLTECİ SORUNU
GPI’yı hazırlayan Ekonomi ve Barış Enstitüsü Direktörü Steve Killelea, dünya ve ülke ekonomilerinin çatışmalardan nasıl etkilendiğini bulmak için askerileşme, süren çatışmalar, toplum ve güvenlik ölçüleri ile artan mülteci sorununun göz önünde bulundurulduğunu söyledi. 2008 yılından itibaren yıllık olarak yayımlanan endekste 162 ülkenin ekonomisi ve güvenlik durumu karşılaştırılıyor. 2014 yılı endeksine göre ise dünya ülkelerinin 81’inde barış durumu daha iyi seviyeye gelirken, 78’i çatışmaların içine daha da çok gömüldü.
En kârlı yatırım alanı ‘kriz bölgeleri’
En huzursuz ülke Suriye
Suriye’nin 2014 yılı itibariyle dünyanın huzurdan en yoksun ülkesi olduğu bildirilirken, bu sıralamayı takip eden ülkeler Muammer Kaddafi’nin 2011’deki düşüşüyle ayrılıkçı çatışmalara giren Libya ve sonrasında Ukrayna, Nijer, Cibuti ve Güney Sudan oldu. Endekse göre, iç savaşta 4 yılı geride bırakan Suriye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 42’si çatışmalarda harcandı. Afganistan’da ise bu oranın yüzde 31, Irak’ta ise yüzde 30 olduğu belirlendi.
Göçmen istemeyen Avrupa en barışçıl kıta
Killelea, 2008 yılında yayımlanan endekse oranla 50 bin olan ölümlerin 2014 yılı sonunda 180 bine çıktığını ifade etti. Öte yandan endekste Suriye, Irak ve Afganistan’ın aksine, ekonomisi çatışmalardan etkilenmeyen ülkeler başta İzlanda olmak üzere, Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda, İsviçre, Finlandiya, Kanada, Japonya, Avustralya ve Çek Cumhuriyeti oldu. Mülteci krizinini kendinden uzak tutup göçmenlere kapı kapatan Avrupa “en barışçıl” kıta konumuna gelirken İngiltere listenin 39., ABD 94., Suudi Arabistan da 95. sırasında yer aldı.