Merkez Bankaları Anlaştı, Borsalar Coştu

Dünya Ekonomisi
Bu karar üzerine, dün güne yurtdışına paralel satıcılı başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) büyük artış gözlendi. Hisse senetleri 2.424,98 puan ve ortalama yüzde 4,66 değer kaza...
EMOJİLE

Bu karar üzerine, dün güne yurtdışına paralel satıcılı başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) büyük artış gözlendi.

Hisse senetleri 2.424,98 puan ve ortalama yüzde 4,66 değer kazandı. İMKB 100 Endeksi, 54 bin 517,76 puandan kapandı. Piyasa kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı’da 1,8280 liradan alınan dolar 1,8330 liradan, 2,4630 liradan alınan Euro 2,4690 liradan satıldı.

Avrupa borsalarında da yüzde 5’e varan yükseliş kaydedildi. Yükselişte, Çin’in zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürmesi de etkili oldu. ECB’den yapılan açıklamada, önde gelen 6 merkez bankasının finansal sisteme likidite desteği sağlama kapasitesini artırmak amacıyla koordineli hareket edecekleri belirtildi.

Açıklamada, müdahalenin, finansal piyasalardaki gerginliği hafifletmeyi ve hanehalkları ile işletmelerin kredi tedarikindeki sıkışıklığın etkilerini gidermeyi ve böylece ekonomik faaliyetin güçlenmesine yardımcı olmayı hedeflediği vurgulandı.

Merkez bankalarının mevcut dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürmede anlaştığı, bu fiyatlamanın 5 Aralık 2011 tarihinden itibaren bütün operasyonlarda uygulanacağı ve bu swap düzenlemelerinin yetkisinin 1 Şubat 2013 tarihine kadar uzatıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca İngiltere, Japonya, İsviçre merkez bankaları ve ECB’nin yeni bir düzenlemeye kadar üç aylık ihaleleri sürdüreceği belirtildi. Avrupa Merkez Bankası, düzenli olarak yeni fiyatlandırma üzerinden yaklaşık bir hafta ve üç ay vadeli dolar likidite sağlama operasyonları yapacak.

Dün ayrıca Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarında Aralık 2008’den bu yana ilk defa indirime giderek zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü.

Büyük merkez bankalarının koordineli adımı sonrasında, gösterge tahvilin bileşik faizinde 20 baz puana yakın düşüş oldu.

Zaman