Körfez parasının Türkiye’ye gelmemesi için resmi yazı yazdılar”

Dünya Ekonomisi
Ağaoğlu Maslak 1453 projesinde kalan son daire ve ofisler için başlatılan kampanyanın son reklam filminin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Ba...
EMOJİLE

Ağaoğlu Maslak 1453 projesinde kalan son daire ve ofisler için başlatılan kampanyanın son reklam filminin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Maslak 1453’te yaşam başladığını belirterek, şu anda 1500’ün üzerinde dairenin teslim edildiğini söyledi.

Projede 4 bin 800’den fazla konut olduğunu dile getiren Ağaoğlu, “Şu anda 200 daire kaldı. 73 tane de ofis stoku var satılmayan. Ancak ofis bloklarında satışa çıkmadıklarımız da var. Bu kampanya hem konut hem de ofisler için.” dedi.

Ağaoğlu, yeni kampanyaya ilişkin, “Yüzde 5 peşinatla ev satıyoruz. Faiz oranları yüzde 0,42’den başlıyor. 60 ayda yüzde 0,42, 120 ayda yüzde 0,70 faiz oranı var.” diye konuştu.

Projenin sadece büyüklüğüyle değil lego gibi ve karma olması nedeniyle zor olduğunu dile getiren Ağaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Projenin toplam değeri 6,9 milyar lira. İlk günden bugüne değer açısından yüzde 300 fark var. Metrekare fiyatını 4 bin liralardan satışa çıkmıştık. Şu anda 11 bin liralarda. Taahhüt ettiğimiz hasılat 3,2 milyar liraydı. Şu anda 6,9 milyar lira oldu. Daha ticariler satışa çıkmadı. 3 ofis bloğumuz hiç satışa çıkmadı. Takriben 100 bin metrekare dükkan var. Dükkanları kiralayacağız. Kalan 3 ofis bloğu ise 46 bin metrekare.”

– “Finans Merkezi olmazsa olmaz”

Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesindeki işlerine devam ettiklerini belirterek, kaba inşaatlarının bittiğini, bir gecikme olsa da üzerlerine düşeni yaptıklarını anlattı.

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı olayların ortada olduğunu ve herkesin gördüğünü dile getiren Ağaoğlu, “Ancak İFM bir devlet projesi. Yapılması, Türk ekonomisi için elzem olan bir şey. Amerika’da en son Suudi Arabistan için alınan karar ortada. Dünyada Körfez parası dolaşıyor. Batı bu paraya el koymak için her şeyi yapıyor. Bunların hepsi oyun. Körfez parasının onlar dışında gidebileceği tek güvenli yer Türkiye. Ataşehir’in İFM olması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Vergisel teşvik, ihtisas mahkemelerinin kurulması, bölgesel teşvik gibi altyapıların yapılması lazım.”

Başbakan Binali Yıldırım’ın İFM için gereken bütün adımların atılacağını güçlü bir şekilde beyan ettiğini aktaran Ağaoğlu, “Finans merkezinin altyapısını biz yapıyoruz. Metro istasyonunu yaptık. Merkezin ihtiyacı olan 600 bin metrekarelik otoparkı yapıyoruz. Burada bunlara karşılık 350 bin metrekarelik satılabilir alan elde ettik. Ofis ve İFM içindeki AVM’ler, dükkanlar” diye konuştu.

– “Moody’s Türkiye’ye körfez parasının gelmesini istemiyor”

Ağaoğlu, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’ye körfez parası gelmesin diye Moody’s böyle bir karar alıyor. Bugün çok ciddi bir görüşme yaptım. Suudi Arabistan’ın çok önemli bir grubu. Batıdaki bankalar, ‘Türkiye’ye para aktarmayın, yatırım yapmayın’ diye resmi yazı gönderiyor Körfez’deki yatırımcılara. Onlar buna dikkat ediyor ama nereye yatırım yapacaklarını da biliyor.

Birleşik Arap Emirliklerinde 5 emir ile görüştüm; ‘Türkiye’nin bize 1 ihtiyacı varsa bizim Türkiye’ye 3 ihtiyacımız var. Türkiye, İslam’ın kalesi, o giderse domino etkisi yapar hepimiz gideriz’ diyorlar. Hepsi de resmi olmayan ortamlarda söylüyor.”

– “Körfez parası Türkiye’ye gelecek”

Ağaoğlu, Körfez’deki yatırımcıların, bankaların kendilerine neden yazı yazdığını bildiğini dile getirerek, ancak onların hala Batıya bağlı olduklarını ve bir anda bu parayı Türkiye’ye getirmekten imtina ettiğini söyledi.

“İstek var ve bu para gelecek. Moody’s sonrası da istek devam ediyor” diyen Ağaoğlu, bölgeden gelen yatırım isteklerinin açıkça devam ettiğini vurguladı.

Ağaoğlu, “Biz de gereken şeyleri yaparsak, oturma izni vesaire gibi yasal teşvikleri hayata geçirirsek bu işte daha başarılı oluruz. Yabancıların gayrimenkul alımını teşvik edecek şeyler yapmalıyız. Teşvik için siyasi iradede istek var ancak bürokrasi engel oluyor.” ifadelerini kullandı.- Star