Et ve Süt Fiyatına Önlem

Dünya Ekonomisi
TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Eker, tarım sektörünün tabiat şartlarında bağlı olması nedeniyle dünyanın her yerinde olduğu gibi desteklendiğini ifade ederek veri...
EMOJİLE

TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Eker, tarım sektörünün tabiat şartlarında bağlı olması nedeniyle dünyanın her yerinde olduğu gibi desteklendiğini ifade ederek verimlilik, sağlık ve kırsal kalkınmayı esas alan bir destekleme politikası benimsediklerini anlattı.

Eker, ”2000 yılında tüm çiftçilere verilen desteğin tamamı 344 milyon lira, 2001 yılında 590 milyon lira, 2002 yılında 1 milyar 868 milyon lira iken 2011 yılı itibarıyla bu rakam, 6 milyar 962 milyon liraya ulaştı. Bugüne kadar da AK Parti hükümetleri döneminde çiftçiye verdiğimiz tarımsal destek, nakit olarak 143 milyar 114 milyon liradır. 2012 yılında üreticilerimize bir yılda ödenecek tarımsal nakit destek miktarı 7 milyar 210 milyon lira civarındadır” dedi.

Tarımsal girdilere destek uygulaması getirildiğini, üretim maliyetlerinin bir kısmının bu yolla karşılandığını kaydeden Eker, ürünlere sağlanan destekler konusunda milletvekillerine bilgi verdi.

Eker, Türkiye’nin tarım ürünleri itibarıyla büyüklük açısından Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise 7. sıraya yükseldiğini vurgulayarak, tarım sektöründeki bu gelişmede hayvancılıkta sağlanan gelişmenin de önemli payı olduğunu söyledi. Eker, hayvancılık sektörü için de önemli destekler verildiğini kaydetti.

Türkiye’de ilk kez hayvan sayımının 1984 yılında yapıldığını hatırlatan Eker, o dönemde 12 milyon 400 bin olan sığır varlığının 2002-2010 arasında 1,5 milyon arttığını kaydetti. Eker, ”Hayvancılıkta sayısal varlığın artmasından daha çok kalitedeki artış önemlidir. Çünkü özellikle kültür ırkındaki artış dikkate alınmalıdır. Sığır sayısı içinde 2002 yılında 1 milyon 859 bin kültür ırkı varken 2010 yılında bu rakam 4 milyon 200 bin kültür ırkı oldu. 2 kattan fazla artış meydana geldi” dedi.

”Okul Sütü Projesi Hayata Geçirilecek”

Süt ve et üretiminin hayvan sayısına bağlı olarak artış gösterdiğine işaret eden Eker, şöyle konuştu:

”Türkiye’de içinde 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı, 4 bin 300 iken yaklaşık 24 bine çıkmıştır. Bu Türkiye’de profesyonel çiftçilik ve hayvancılık yapıldığını göstermektedir. Önümüzdeki dönemde hayvancılıkla ilgili olarak verilecek destek daha da artacaktır. Damızlık etçi hayvancılığa daha fazla destek verilecek. Kırmızı et üretimindeki küçükbaş hayvan eti oranı artırılacak. GAP ve DAP’ta olduğu gibi hayvancılık yatırımları bölgesel olarak desteklenecek. Okul sütü projesi hayata geçirilecek. Bölgesel hayvancılık projeleri geliştirilecek.”

Bakan Eker, et, süt ve yem fiyatlarıyla ilgili olarak piyasaların düzenlenmesi bakımından zaman zaman ithalat yapıldığını hatırlatarak, 16,3 olan dana karkas fiyatın 14,6 liraya düştüğünü ifade etti. Eker, ”Et ve sütte fiyat dalgalanmalarındaki olumsuzluk etkilerini ortadan kaldırmak, ürün arzı ile çiftçi gelirlerinde istikrarın sağlanması amacıyla piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulacak. Bu kapsamda, Et Balık Kurumunun et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kuruma dönüştürülmesine yönelik kanun taslağı çalışmaları devam etmektedir” dedi.
 

AA