En dinamik 4. ülke Türkiye!

Dünya Ekonomisi
Dünya Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin dün yayımladığı raporuna göre 2060’da Çin ve Hindistan ekonomilerinin toplamı, örgütün tüm üyelerinin ekonomileri toplamını geride bırakacak. Ge...
EMOJİLE

Dünya Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin dün yayımladığı raporuna göre 2060’da Çin ve Hindistan ekonomilerinin toplamı, örgütün tüm üyelerinin ekonomileri toplamını geride bırakacak. Gelişen ülkelerin geleceğin küresel ekonomisi üzerindeki etkilerinin giderek artacağına işaret edilen raporda Türkiye de dikkat çekti. Rapora göre Türkiye, 2030 yılında dünyanın en dinamik 10 ülkesi sıralamasında dördüncü basamakta yer alacak. Aynı dönem içerisinde kişi başına düşen gelir sırlamasında da Türkiye yine ilk 10 ülke arasında beşinci sıraya yerleşecek.

EĞİTİME YATIRIM FARK YARATACAK
Örgütün yayınladığı raporda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in 2030’a kadar yılda ortalama yüzde 6.6 büyüyeceği tahmin ediliyor. 2030’dan sonraki otuz yılda ekonomik büyümenin Çin’de ortalama yüzde 2.3 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Dünyanın en büyük 10. Ekonomisi olan Hindistan’ın ise 2030’a kadar ortalama yüzde 6.7, 2060’a kadarsa ortalama yüzde dört büyüyeceği hesaplandı. Buna karşılık 34 OECD üyesinin 2030’a kadar ortalama yüzde 2.3 büyüyeceği, sonraki 30 yıldaysa yüzde 1.7 büyüyeceği öngörüldü. Çin ve Hindistan’ın ekonomilerinin büyüklüğünün 2025’te ilk yedi ekonominin büyüklüğünden daha fazla olacağı tahmin ediliyor. OECD raporunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin eğitime daha fazla yatırım yapması gerektiğine işaret edilerek bu sayede ekonomik ve sosyal gelişmelerin daha da ivme kazanabileceği vurgulandı.

Habertürk