Çelik, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğince (MÜSİAD) düzenlenen, ”76. Genel İdare Kurulu Toplantısı”nda, Türkiye’nin çevresinde gerek siyasi gerekse ekonomik anlamda bir ateş çemberinin olduğunu söyledi.
Şanlıurfa milletvekili olduğunu hatırlatan Çelik, ”Türkiye’nin Suriye ile en uzun sınır kapısı, sınırı olan ilden milletvekiliyim. Oralarda yaşananların bölge illerine ve Türkiye’ye yansımaları, yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. Umarım daha da derinleşmez, orada demokrasi etrafında bir barış gerçekleşir” diye konuştu.
Çelik, batıda iflasların konuşulduğu bir süreç yaşandığını vurgulayarak, Türkiye’nin ihracatının çok önemli bölümünün, yüzde 50’ye varan kesiminin gerçekleştiği ülkelerdeki durağan tablonun, ekonomik açıdan dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.
-”104 milyar lira maaş ödeyeceğiz”-
Haziran seçimlerinden bu yana çok önemli çalışmalar yaptıklarını, bunlar içinde en önemlisinin emeklilerle ilgili intibak sorununun çözümü olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
”Şu anda Türkiye’de 9 milyon 972 bin emeklimiz var. Aktif olarak çalışan sayısı 17 milyon 300 bin. Aktif pasif oranına bakılırsa 1,9 mesafesindeyiz. Halen bir çalışan, iki emekli oranını yakalayamadık. Sosyal güvenlikteki dengenin dörtte bir olması gerektiğini bilmemize rağmen tablonun bu olduğunu ifade etmek istiyorum. Geçmiş dönemlerde sosyal güvenlikte yapılan yanlış uygulamalar, düzenlemeler, hoyratça davranışlar nedeniyle 20 yıl geçmesine rağmen halen bu ciddi sorunla mücadele ediliyor. 2012 yılı sonu itibarıyla 9 milyon 972 bin emekliye 104 milyar lira maaş ödeyeceğiz… Bütçemizin genelini aldığınız zaman bunun ne demek olduğunu hepiniz daha net görürsünüz.”
Bugüne kadar herkesin ”İntibak” konusunu konuştuğunu, ancak kimsenin ”intibak”ı iyi anlamadığını ifade eden Çelik, kimsenin de konunun içeriğine vakıf olamadığını söyledi.
Çelik, intibaksızlığın nerede olduğunu araştırdıklarına ve bir sonuca ulaştıklarına işaret ederek, şöyle dedi:
”Gördük ki kamu çalışanlarında, Emekli Sandığı mensuplarında bir intibaksızlık söz konusu değil. Bağ-Kur, esnafta ise basamak olduğu için bir intibaksızlık söz konusu değil. SSK’lılarla ilgili gösterge sistemiyle oynamanın neticesinde, 2000 öncesi 2 milyon 743 bin SSK’lıda ciddi maaş farklılıklarının olduğunu tespit ettik. İşte bunları gidermek için çok yoğun teknik çalışma sonucunda 2 milyon 743 bin, 2000 yılı öncesi SSK emeklilerinden 1 milyon 913 bininin ücretlerine, 10 ile 339 lira fark yansıyacak. Bu şekilde bir düzenlemeyi gerçekleştirdik. 2000 öncesindeki düzenlemelerin çoğu, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde çalışanların emekli edilmesine bakılmış. Düşük aylıklar seyyanen zamlarla artırılmış ve sistem karmaşık hale getirilmiş. Nispeten bir adalet sağladığımız inancıyla bu düzenleme ortaya çıktı. 12 bin 186 Bağ-Kur’lu, 1 milyon 913 bin, 2000 öncesi SSK’lı emeklinin ücretlerine farkın yansıyacağı intibak düzenlemesini Meclisten geçirmiş olduk.”
Yaptıkları çalışmayla 2000 öncesi emeklilerini, 2008 yılına taşımış olduklarını belirten Çelik, ‘Yüzde 100 adil mi? Mümkün değil. Başka türlü çıkış var mıydı? Bütün teknik elemanlarla çalıştık. Başka türlü düşünceler, yeni intibakları gerektirecek yeni sorunları karşımıza çıkaracaktı. Böyle bir ayrıntılı çalışma çerçevesinde bu düzenlemeyi gerçekleştirdik. Emeklilerimiz için hayırlı olsun” ifadesini kullandı.
-”Uyum Yasası”-
Bakan Çelik, 2010 yılındaki referandumla yapılan anayasa değişikliği neticesinde, kamu çalışanlarının toplu görüşme hakkından toplu sözleşme hakkına taşınmasını gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, ”Artık, bakanın, hükümetin değil masada belirlenecek zamlar neyse o çerçevede ücretin artışı kamu çalışanlarına sağlanacak. Bu anlamda ‘Uyum Yasası’ dediğimiz yasanın çıkmasıyla ilgili çalışmalarımızı seçim sonunda başlatarak, konfederasyonlarla yoğun görüşme neticesinde herhangi ihtilafa olanak vermeden Bakanlar Kuruluna taşıdık” diye konuştu.
Toplam 2 milyon 600 bin kamu çalışanı bulunduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
”Bunlara yapılacak zam, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını değil birçok bakanlığı ilgilendirdiği için esas tartışmalar orada başladı. Bakanlar Kurulundaki bakanlıkların değerlendirmesi şeklinde belli bir süre geçirdik. Nihayetinde TBMM’ye geldi. Geçen hafta Plan Bütçe Komisyonuna geldi. Bu hafta komisyonda görüşerek genel kurula getirip, nisan ayında kamu çalışanlarıyla bir masa etrafında, bir araya gelerek, bir aylık süre içinde 2012 zammının hangi oranda olacağını toplu sözleşme çerçevesinde belirlemiş olacağız. Bunu da bu ay içinde tamamlama gayreti içindeyiz.”