Çek Mağdurlarına Müjde

Dünya Ekonomisi
Binlerce kişinin merakla beklediği karşılıksız çeklerde hapis cezasını kaldıran Çek Yasa Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarının yasalaşmasıyla  karşılıksız çeklerde hapi...
EMOJİLE

Binlerce kişinin merakla beklediği karşılıksız çeklerde hapis cezasını kaldıran Çek Yasa Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarının yasalaşmasıyla  karşılıksız çeklerde hapis cezası yerine idari ceza uygulanacak.

Çek Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı dün TBMM Adalet Komisyonu’nda üzerinde bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi. Komisyonda kabul edilen tasarıyla karşılıksız çek verenlere hapis cezası uygulaması kaldırılarak, idari nitelikte bir yaptırım getiriliyor. Tasarıya göre, daha önce uygulanan adli ceza nedeniyle adli sicilde tutulan yasaklılık durumuna ilişkin kayıtlar, Merkez Bankasında tutulacak. Çek defterinin her bir yaprağına çekin basıldığı tarih de yazılacak. Kanuni ibraz süresi içinde ibrazında çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılması halinde hamilin 6 ay içinde talebi üzerine çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişi hakkında cumhuriyet savcısı tarafından her bir çekle ilgili olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilecek. Karşılıksız kalan çek bedeli faizi ile birlikte tamamen ödenmesi durumunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak ve bu durum Merkez Bankasına bildirilecek. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararının verildiği savcılığa başvurularak talebin geri alınması halinde de çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak. Çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren 5 yıl içinde ibraz edilmemesi halinde, muhatap bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erecek. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıt, üzerinden 10 yıl geçmesi halinde Merkez Bankası tarafından resen silinecek.
Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL’den 3 bin TL’ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek.

BANKALARA KOLAYLIK

Bankalar, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 1 ay içinde yeni çek defterlerini bastıracak. Bankalar Birliği’nin isteği doğrultusunda komisyonda bankaların ellerindeki basılı çekleri kullanabilmeleri için öngörülen süre de 6 ay uzatıldı. Buna göre, tasarıda bankalara 30 Haziran 2012 yılına kadar müşterilerine yeni çek defterlerini vermeleri  ve ellerindeki eski çek defterlerini imha etmeleri için tanınan süre 31. 12. 2012 olarak değiştirildi.
Eski çeklerin hukuki geçerliliği devam edecek.
Üzerinde basıldığı tarih yer almayan çeklerin, 30 Haziran 2018 tarihine kadar bankaya ibraz edilmemesi halinde muhatap bankanın, bu kanuna göre ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erecek. Çekin, yazılı düzenleme tarihinden önce ödenmek için muhatap bankaya ibrazı, 31 Aralık 2017’den önce geçersiz olacak.

MEVCUT DOSYALARA DÜZENLEME

Komisyonda kabul edilen önerge ile de mevcut dosyalarla ilgili geçiş süreci de düzenlendi. Buna göre  tasarının yasalaştığı tarihte, soruşturma evresinde bulunan dosyalar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na, kovuşturma evresinde bulunan dosyalar hakkında mahkemece, idari yaptırım kararı verilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunan dosyalar hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Yargıtay’ın ilgili dairesinde bulunan dosyalar hakkında ise ilgili dairece, dosyalar ilgili mahkemelere gönderilecek.

AA