Çağlayan’dan bankalara: Ahlaklı olun

Dünya Ekonomisi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Forum İstanbul’un 2. gün açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Merkez Bankası’nın son uygulamasının (faiz indirimi) doğru ama geç kal...
EMOJİLE

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Forum İstanbul’un 2. gün açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası’nın son uygulamasının (faiz indirimi) doğru ama geç kalmış bir adım olduğunu belirten Çağlayan, "Merkez Bankası bu uygulamayı daha önce yapacaktı. Bunu daha erken yapsaydı bugün biz size Sanayi Üretim Endeksi’ndeki hızın azalmasından bahsetmeyecektik. Maalesef Merkez Bankası’nın yaptığı operasyon mart ayını kurtaramamıştır" değerlendirmesini yaptı.

"Faizlerdeki düşüş kredilere yeterince yansımıyor"

Bankacılık sistemini etkin bir denetim için uyaran Çağlayan, faizlerdeki düşüşün kredilere yeterince uygulanmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Maalesef bankalar bu işi (düşük faiz) henüz kavrayabilmiş değil. Hala eski alışkanlıklarına devam etmek istiyorlar, eski yüksek karlara devam etmek istiyorlar ve faizlerdeki düşüşü kendi kredilerine, üreticiye, tüketiciye, KOBİ’ye, esnafa ve çiftçiye yansıtmıyorlar. Bu konuda BDDK’nın süratle devreye girmesi gerekiyor. BBDK ve Türkiye Bankalar Birliği’nin oturup düşen faizleri kendi bankalarına yansıtması gerekiyor."

"Bankacılık sisteminin keyfine bırakmayacağız"

Türkiye’nin elde ettiği faiz avantajının bankacılık sistemi tarafından vatandaşa etkin olarak yansıtılması gerekirken, vatandaştan "kredi kapatma komisyonları" talep edildiğini belirten Çağlayan, "Yeni bir hastalık başladı. Bankacılık sistemi şu anda gidip geçmişteki yüksek maliyetlerle bugünkü düşük maliyetleri revize etmek isteyenlerin üzerine yeniden yüzde 4 gibi kredi kapatma komisyonu koymaya başladılar. Bu hiçbir şekilde etik de değildir ahlaki de değildir. Bu bankaların adı bende var. Bu bankaları ahlaki davranmaya davet ediyorum" dedi.

Konut kredileri için mevcut yasalarda yüzde 2’lik bir tavan bulunduğunu söyleyen Çağlayan, diğer alanlarda bu alanın sınırlanmadığını dile getirerek, "Şu anda bir tasarımızın içine bununla ilgili bir madde koyarak bu alanı bankacılık sisteminin keyfine bırakmayacağız. Burada bir tavan getiriyoruz şimdi. Bir kısıt getiriyoruz. Vatandaşı, çiftçimizi, KOBİ’mizi, köylümüzü bankaların elinde oyuncak olmaktan çıkartacağız"

"Uyuma BDDK"

Bakan Çağlayan, Forum İstanbul’un 2. gününün açılış konuşmasında ise düşük faiz oranları, kredi derecelendirme kuruluşları ve ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) Türkiye’ye etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı ön yargılı olmasına rağmen yaşanan gelişmeleri göz ardı edemediğine dikkati çeken Çağlayan, "Son 3-4 aydır çözüm sürecinin sağladığı ekonomik katkıyı bize karşı en cimri davranan, iki yüzlü davranan kredi derecelendirme kuruluşları bile artık görmeye başladılar.
Bunların göz ayarları bozuktur, göremezler her yerde söylüyorum. Bugün Türkiye’yi bu gelişmiş alt yapısına rağmen Romanya ile, Filipinler ile, Endonezya ile, aynı kategoriye sokarlar ama tahmin ediyorum ki önümüzdeki günlerde kendi itibarlarını kurtarmak adına bir düzeltme yapacaklardır" diye konuştu.

Faizlerin rekor oranda düştüğü bir dönemde bankacılık sisteminin daha insaflı davranması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) oturduğu yerde oturmaması gereken, ciddi ciddi çalışması gereken bir döneme girildi. Buradan BDDK’ya sesleniyorum; uyuma BDDK! Bakın böyle bir imkan gelmiş bugün bankacılık sisteminin bir kısmı halen geçmişteki alışkanlıklarını devam ettiriyor.
Değişen faizi revize etmek isteyen KOBİ’ye yüzde 4 gibi kapatma faizi isteyen bankalar var. Allah’tan korkmak lazım."

AA