Buzdolabından İki Keban Çıkar

Dünya Ekonomisi
Konutlardan sanayiye tarımdan aydınlatmaya kadar her alanda elektrik ve gaz tüketimini azaltanlara sürpriz teşvikler geliyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Başkanı Özcan Aydilek ise tüm Türkiye̵...
EMOJİLE

Konutlardan sanayiye tarımdan aydınlatmaya kadar her alanda elektrik ve gaz tüketimini azaltanlara sürpriz teşvikler geliyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Başkanı Özcan Aydilek ise tüm Türkiye’deki buzdolaplarının A+++ tasarruflu buzdolapları ile değiştirilmesinin yılda 2 tane Keban anlamına geleceğini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya üreticileri ile birlikte Ankara’da basının karşısına geçti. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin ‘Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği için Verimli İşbirliği’ konulu toplantısında ilk sözü Dernek Başkanı Özcan Aydilek aldı.

EN ÇOK BUZDOLABI TÜKETİYOR

Aydilek, Türkiye’de yıllık 20 milyon adet beyaz eşya üretildiğini, bunun 14 milyonunun ihraç edildiğini,  6 milyonunun da yurtiçinde satıldığını anlattı. Sektörün yıllık cirosunun 3 milyar dolar olduğunu söyledi.  Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 24’ünün konutlarda tüketildiğini; konutlardaki tüketimin yarısını da beyaz eşyadan kaynaklandığını belirtti. Dolayısıyla konutlarda kullanılan yıllık 55 milyar kwh elektriğin, 28 milyar kwh’inin beyaz eşyalar tarafından tüketildiğini vurguladı. En önemlisi de bu tüketimin yüzde 60’ını yani 17 milyar kwh’ini buzdolaplarının oluşturduğuna dikkat çekti.

DOLAPTAN KEBAN ÇIKABİLİR

Başkan Aydilek, 15 yıl önce satılan buzdolaplarının B, C, D sınıfı olduğunu; C sınıfı bir buzdolabının ise yıllık 840 kwh elektrik tükettiğini anımsattı. Oysa şimdi A +++ sınıfı bir buzdolabının sadece 193 kwh elektrik tükettiğini belirten Aydilek, “Evlerde 24 milyon adet buzdolabı çalışıyor. Bunların 15 milyonu C tipi. Eğer bunlar A sınıfı ile değiştirilebilseydi yıllık 6 milyar kwh enerji tasarrufu mümkün olurdu” dedi.  Aydilek, bu miktarın Keban Barajının ürettiği yıllık elektriğe eş değer olduğunu belirtirken, bu dolapların A+++ ile değiştirilmesinin ise 2 tane Keban anlamına geleceğini vurguladı.

KAYSERİ PAZARLIĞI
 
Başkan Aydilek’in bu sözleri üzerine Enerji Bakanı Yıldız dayanamadı. Ve “Sayın dilek bir buzdolabı ortalama ne kadar” diye sordu. Aydilek, “650 dolardan 15 milyon dolap 9.8 milyar dolar eder” deyince Yıldız, “Toptan alırsak indirim olur mu” dedi. Aydilek de ‘olur’ deyince Yıldız konuyu not etti.

TÜM BEYAZ EŞYALAR A SINIFI OLACAK

Bakan Yıldız, CEO’ların konuşmalarını tamamlamasının ardından söz aldı. Türkiye’nin enerjisinin yüzde 70’ini ithal ettiğine belirtti. 2012’nin enerji konusunda dönüm noktası olacağını kaydeden Yıldız, yılın ikinci yarısından itibaren artık Türkiye’de A sınıfı olmayan beyaz eşya üretimi yapılmayacağını vurguladı.  Enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Yıldız, bunun için öncelikle kamudan başlayarak vatandaşın, çiftçinin, sanayicinin disipline edilmesi gerektiğini söyledi.

Buzdolabında yüzde 75, çamaşır makinesinde yüzde 45 enerji tasarrufunun mümkün olduğunu belirten Yıldız, Başbakan’ın bu konuda da bir liderlik yaparak, beyaz eşyaların verimlileriyle değişiminin mümkün olabileceğini söyledi. Yıldız, “Sektör temsilcileri bu değişimin 7-8 yılda olabileceğini söylediler. Ama Sayın Başbakanın liderliğiyle bunu Edirne’den Kars’a kadar 7-8 yıl yerine daha kısa sürede yapabiliriz. 365 güne yayılacak bir kurgulamayı yapmamız gerekiyor. Gelecek hafta yapılacak Enerji Verimliliği haftasında bunu duyurabiliriz” dedi.

PAKET HAZIRLADIK
 
Beyaz eşya değişimine devletin katkısının ne olacağının sorulması üzerine ise Yıldız, enerji verimliliğinin 32 milyon aboneyi ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti. “Dolayısıyla toplumun tümünü ilgilendiriyor. Evsel kullanımdan sanayiye; tarımdan sokak aydınlatmasına kadar bir paket hazırlıyoruz. Önce Babacan Başkanlığında yapılan Ekonomi  Koordinasyon Kurulu’na sunacağım. Ardından da Sayın Başbakan’a sunacağız. Daha fazla bir şey söylemeyeceğim, erken konuşmayı sevmiyorum” dedi.

ARÇELİK, VESTEL, CANDY İNDİRDİ BOSH VE INDESIT YOLDA

Bakanlığın, enerji verimliliği kampanyasına bazı firmalar indirimlerle katıldı. Koç holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, 1 ay süreyle 4 ana ürün grubundaki en verimli modellerin  cazip fiyatlarla tüketiciye sunulacağını açıkladı.

Çakıroğlu, yüzde 50 ila yüzde 60 enerji verimliliğine sahip buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve klimalarını 1300 TL’ye varan indirimlerle satacaklarını duyurdu. Kredi kartına 36 aya kadar vadeyle satış yapılacağını söyledi.

Indesit Satış Direktörü Turgay Dağ, kampanyaya tüm ürünleri ile katılacaklarını belirterek, “Biz her şeye varız” dedi.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül de Aralık ayında başlattıkları kampanya ile enerji verimliliğine haiz A sınıfı ürünleri yüzde 50 indirimle sattıklarını belirtti. Bu sayede çamaşır makinesi ve buzdolabında yüzde 10; bulaşık makinesi satışında da yüzde 7 artış sağladıklarını açıkladı. Kampanya süresini Ocak sonuna kadar uzattıklarını bildirdi.

Candy Group Ceo’su Engin Özsayın ise yüzde 40 daha az enerji tüketen Hoover markalı kurutma makinelerini bu kampanyaya özel yüzde 40; yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayan maxi fırınları da yüzde 20 indirimle satacaklarını açıkladı.

TÜKETİCİ 1 MİLYAR DOLAR AZ HARCAYACAK
 
BSH Ev Aletleri İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg ise Bosh olarak kendilerinin de bu kampanyaya katılacaklarını açıkladı. Grünberg, sadece buzdolabı değişiminin gerçekleşmesiyle tüketicinin cebinden yılda 1 milyar dolar daha az para çıkacağını belirtti. Cari açığın 1 milyar dolar azalacağını, çevreye katkısının ise saymakla bitmeyeceğini vurguladı.
 

Hürriyet