Mahmut Sancak’ın haberi
Özellikle ABD piyasalarında yaşanan endeks sıçrayışları küresel ekonominin kriz öncesi seviyelerini bile gölgede bıraktı.
Ülkenin gösterge endeksi olarak kabul edilen Dow Jones, perşembe günü tüm zamanların rekorunu kırarak 14 bin 200 puanın üzerine çıktı. S&P 500 kendi rekorunu kırmak üzere. Teknoloji borsası Nasdaq ise 3 bin 500 puanı zorlarken halen son 13 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.
İSTİHDAM İYİ YOLDA
Ülkede açıklanan hemen her makro ekonomik veri ise yatırımcıların mevcut iştahını daha da artırıyor. Dün açıklanan ABD’nin Tarım Dışı İstihdam rakamları ise şubat ayında 236 bin kişi ile beklentilerin çok üzerinde bir artış gösterdi.
Diğer yandan ülkede toparlanan konut sektörü hanehalkı gelirlerini toplam 66 trilyon dolarla son 5 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Peki tüm bu istatistikler ABD’nin tüm ekonomik sorunlarını geride bıraktığına mı işaret ediyor? Pek sayılmaz. Zira buraya kadar anlatılanlar Amerika’nın ekonomik rüyasının yalnızca yarısı.
EVSİZ RAKAMI REKOR KIRDI
Hikâyenin kâbus olan diğer yarısı ise bu kadar neşeli ve heyecanlı değil. Wall Street’te bankacılar her gün yeni bir borsa rekoru kırarken New York’taki evsizlerin sayısı da geçen hafta yeni bir rekor kırdı. Ülkedeki evsizlerin haklarını savunan Coalition for Homeless Örgütü’nün (CfH) rakamlarına göre şehirde halen 50 bin 135 kişi evsiz-yurtsuz ve sokaklarda yaşıyor. Bunun 21 bin 34’ü ise çocuk. Daha da kötüsü var.
Ülkede bu ay itibarıyla devreye giren otomatik bütçe kesintilerinin düşük gelirli ailelerin durumunu daha da zora sokmasından endişe ediliyor. Zira tasarruf kapsamında kira ve işsizlik yardımlarında da önemli kesintiler yaşanacak. CfH’nin rakamlarına göre yeni kesintilerle birlikte ülke çapında 125 bin ailenin daha evini kaybedip sokaklara düşme tehlikesi bulunuyor
AB’nin % 45’i ‘Artık kemer sıkmam’ dedi
Euro Bölgesi ülkelerinin borç sorunuyla ilgili olarak yaklaşık 4 yıldır süren mücadeleleri aralıksız devam ediyor.
ABD’nin aksine AB cephesinde ekonomik alanda gelen rakamlar çok tatmin edici değil. Özellikle çok sert kemer sıkma politikalarına rağmen çarkların hâlâ beklendiği gibi dönmemesi Avrupalıları sık sık sokaklara döküyor. İşsizliğin yüzde 11.9’a ulaştığı bölgede artık hiçbir ülke vatandaşı kemer sıkmak istemiyor.
Bu isteksizlik yapılan her genel seçimde sandıklara yansıyor. En son İtalya’da yapılan seçimlerde 42 milyon seçmenin yüzde 55’i tasarruf karşıtı partilere oy verdi. AB genelinde ise son 3 yıl içerisinde yapılan seçimlerde toplam 65 milyon seçmen ‘Tasarrufa hayır’ dedi.
TASARRUF SANDIKTAN ÇIKAMADI
– AB ülkelerinin ekonomik sorunları birbirinden çok farklı olmasına rağmen tek çözüm olarak kemer sıkılıyor.
– Ancak sert kemer sıkma politikaları AB genelinde milyonlarca insanın işini kaybetmesine neden oldu.
– Sert ekonomik önlemlerden bunalan AB’liler ise siyasilerden intikamlarını seçim sandıklarında alıyor.
– Son 3 yılda 9 AB ülkesinde toplam 140 milyon seçmen sandık başına giderek oy kullandı.
– Seçmenlerin yüzde 45’i ‘Kemer sıkmaya hayır’ dedi. Her seçimde hayırcıların oranı yükseliyor.
Habertürk