Borç Krizinde Başrol Artık İtalya’nın

Dünya Ekonomisi
Piyasaların odak noktası haline gelen ülkede kamu borcunun milli gelire oranı Yunanistan’ın ardından AB ikincisi. İşte piyasaların ateş altına aldığı italya’nın bozuk ekonomik tablosu̷...
EMOJİLE

Piyasaların odak noktası haline gelen ülkede kamu borcunun milli gelire oranı Yunanistan’ın ardından AB ikincisi. İşte piyasaların ateş altına aldığı italya’nın bozuk ekonomik tablosu…

Euro Bölgesi borç krizinin İtalya ekonomisine yayılacağı endişesi, 331 şirketlik İtalyan borsa endeksini 27 ayın dip seviyesine taşıdı.

Ülkenin en büyük 5 bankası yılbaşından bu yana yüzde 27 değer kaybetti. Ülkenin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6’yı geçerek rekor kırdı. Peki piyasanın İtalya’ya karşı sergilediği tavır ne kadar gerçekçi? İşte rakamlarla İtalya…

İtalya’nın büyümesi 1988’den bu yana yüzde 4’ün altında. Kamu borcu/milli gelir oranı yüzde 120 olan ülkede borcun yüzde 65’i yerli kurumlar ve bireylere. Halen kamu borcu 2,2 trilyon dolar düzeyindeki İtalya’nın yıl sonuna kadar 176 milyar Euro, gelecek 3 yılda 500 milyar Euro’luk geri ödemesi bulunuyor. Yılda 100 milyar Euro da vergi kaçağı var.

Mikro ekonomik tablo da bir o kadar bozuk. AB’de en yüksek enerji maliyetine sahip İtalya’da iş yapmak Namibya’dan bile zor. İş yapılması en kolay ülkeler arasında İtalya 80’inci sırada. Ülkede yargı sisteminin de çok yavaş olması işi zora koşuyor. Halen 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 28.8’inin işsiz olduğu ülkede kadın istihdamı ise yüzde 51.6 ile OECD ülkelerinde sondan 3. sırada.

İtalya’nın küresel arenada geri planda kalmaya başlaması piyasaların yanı sıra turizm gelirleriyle de teyit edilebilir. 1980’lerde yüzde 9 pazar payıyla en çok tercih edilen turizm destinasyonu olan İtalya tahtını İspanya ve Fransa’ya kaptırdı. Turizmde pazar payı da yüzde 5’e geriledi..

Peki İtalya borçlarını çeviremezse, kimin uykusu kaçar? Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, milli gelirinin yüzde 2’sine denk gelen miktarda ihracatını İtalya ile yapıyor. Libya, Arnavutluk, Romanya ve İsviçre de ihracatının büyük bölümünü İtalya ile yapıyor.

Bankalar tarafında ise, en yüksek İtalya riski 511 milyar dolarla Fransa’da. Bu meblağ, Fransız ekonomisinin 5’te birine eşdeğer. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin İtalya borç krizini başlamadan çözmek istemesinin nedeni de bu rakamlarla netleşmiş oluyor.

ntvmsnbc