Avrupa Krizi için Obama Devrede

Dünya Ekonomisi
Sarkozy ve Merkel ile yaptığı video konferans görüşmesinde, Euro Bölgesi’nin borç krizinin küresel ekonomi için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Obama, her iki lidere, 3-4 Kasım’da yapıla...
EMOJİLE

Sarkozy ve Merkel ile yaptığı video konferans görüşmesinde, Euro Bölgesi’nin borç krizinin küresel ekonomi için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Obama, her iki lidere, 3-4 Kasım’da yapılacak G-20 zirvesinde çözümün bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Euro Bölgesi liderleri, görüş ayrılıklarının pazar günü yapılacak AB zirvesinde bölgenin borç krizine çözüm bulunmasını zorlaştırması sebebiyle gelecek hafta çarşamba günü ikinci bir zirve düzenleyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in önceki gün telefonla gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada, "pazar günü AB zirvesinde Euro Bölgesi’nin kriz stratejilerinin tartışılacağı, ancak en geç çarşamba günü yapılacak ikinci toplantıdan önce hiçbir kararın kabul edilmeyeceği" belirtildi.

Euro Bölgesi’nin iki büyük ülkesinin, bölgenin borç krizinin aşılmasındaki planın ana noktaları konusunda anlaşamaması nedeniyle daha fazla zamana ihtiyacı olduğu bildirilen açıklamada, iki liderin, 23 Ekim’de yapılacak AB zirvesinden önce ilerleme sağlanabileceği umuduyla bugün bir araya geleceği ifade edildi.

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Sarkozy ve Merkel ile yaptığı video konferans görüşmesinde, Euro Bölgesi’nin borç krizinin küresel ekonomi için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti ve soruna, Fransa’nın Cannes kentinde 3-4 Kasım’da yapılacak G-20 zirvesinde çözümün bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Merkel ve Sarkozy, "Yuna-nistan’ın, borç sürdürülebilirliğini düzeltecek bir anlaşmaya varması için özel sektörle derhal görüşmeleri başlatması gerektiğini" kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel’in sözcüsü Steffan Seibert, Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, önemli ilerleme kaydettiklerini, ancak bunların nihai kararlar almak için yeterli olmadığını belirterek, "Belirli alanlarda anlaşmaya vardık, diğerlerinde doğru yöndeyiz." diye konuştu.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Federal Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın borçlarının yüzde 21 oranında silinmesinin de yeterli olmayacağı şeklinde açıklamada bulunduğu bildirildi.

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan’a ikinci kurtarma paketi, bankaların sermayelerinin ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) etkisinin nasıl artırılacağı konusundaki görüş ayrılıklarının giderilememesi haftaya çarşamba günü ikinci zirveyi gerekli kıldı.

Almanya ve diğer birkaç zengin ülke, Euro Bölgesi borç batağındaki Yunanistan için ikinci kurtarma paketini onaylamadan önce bankaların ve diğer özel sektör kuruluşlarının ellerindeki Yunan tahvilleri konusunda daha fazla kaybı kabullenmesini istiyor.

Fransa ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise bankaların Yunanistan’ın borcunu daha fazla silmeye zorlanmasına, bunun bankacılık sektörünü istikrarsızlaştıracağı ve piyasadaki dalgalanmayı kötüleştireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Euro Bölgesi, 400 milyar Euro’luk EFSF’nin ateş gücünün nasıl daha fazla artırılacağı konusunda da bölünmüş durumda.

Fransa, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nu (EFSF) güçlendirmenin en etkin yolunun, EFSF’yi, Avrupa Merkez Bankası fonlarından yararlanabilecek bir bankaya dönüştürmek olacağını savunurken, Almanya Merkez Bankası ve Alman hükümeti buna karşı çıkıyor. Fondan şu ana kadar İrlanda ve Portekiz yararlandı.

Öte yandan Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, borç krizinde kararların ertelenmesinin dış dünyada Euro Bölgesi için felaket görüntüsü oluşturacağı uyarısında bulundu.

S&P’den not indirimi uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Euro Bölgesi’nin resesyona girmesi ve hükümet borçlanmalarının artması halinde beş Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu.

S&P, biri çift dipli resesyon ve diğeri de çift dipli resesyonla birlikte yüksek faiz oranlarının olduğu iki muhtemel senaryo altında Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Euro Bölgesi’ne destek kapasitesini değerlendirdiği stres testi raporu yayımladı.

Raporda, "her iki senaryo altında muhtemelen Fransa, İspanya, İtalya, İrlanda ve Portekiz’in kredi notlarının bir ya da iki kademe düşürüleceği" belirtildi. Fransa’nın mali pozisyonunun kötüleşmesi halinde kredi notunun "AAA”dan "AA"ya indirileceği ifade edildi.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/