Avrupa Borç Birliği

Dünya Ekonomisi
İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın en büyük hayali olan, 1951’de 6 ülkeli kömür-çelik topluluğuyla başlayan Avrupa Birliği serüveni karabasana döndü. Ekonomik ve sosyal bütünlüğü hedef...
EMOJİLE

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın en büyük hayali olan, 1951’de 6 ülkeli kömür-çelik topluluğuyla başlayan Avrupa Birliği serüveni karabasana döndü. Ekonomik ve sosyal bütünlüğü hedefleyen AB son krizde adeta birbirine borçlu ülkeler topluluğuna döndü
 
1951’de altı sınır devletin katılımıyla Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu olarak kurulan daha sonra Avrupa Topluluğu ve Avrupa Birliği adını alan, euro adında ortak para birimi çıkaran birlik resmi olmasa da fiili olarak borç birliği haline döndü. Ülkelerin birbirine olan rekor düzeydeki borçları ve borçların ödenip ödenmeyeceğine ilişkin belirsizlik ülkelerin kaderini de birbirine bağladı. Her ülkenin bankasının batacak denilen ülkelerde milyarlarca dolar alacağı bulunuyor. Bu da Yunanistan’la başlayıp İtalya’ya sıçrayan krizin adeta domino etkisi yaratıp diğer ülkelere sıçrayacağını da gösteriyor. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) verilerine göre Portekiz’in en çok İspanya’ya, İtalya’nın Fransa’ya, Norveç’in İsveç’e, Avusturya’nın İtalya’ya borcu var.
 
Kimin en kadar alacağı var: İtalya:
 Borç defteri hayli kabarık İtalya’da en fazla risk sahibi ülke 392 milyar dolarla Fransa. İkinci sırada ise 162.3 milyar dolarla Almanya bulunuyor.
 Fransa: Paris’in en büyük alacaklısı, komşusu İngiltere’nin 269.1 milyar doları mevcut.
 Almanya: Gemiyi kurtarmak için çaba sarf eden Berlin Yönetimi’nin alacaklı listesindeki komşu devletler başı çeki- yor. Fransa’nın 260.9, İtalya’nın 257 milyar dolarlık riski var.
 Avusturya: Güneydeki komşusu İtalya’nın 102.4, batıdaki komşusu Almanya’nın 84.9 milyar dolarlık hesabı bulunuyor.
 Slovakya: Alacaklı listesinin başında komşu Avusturya 27.9 milyar dolarla ilk sırada.
 Hollanda: Amsterdam’da ana borçlu 158.1 milyar dolarla sınırdaşı Almanya.
 Norveç: İskandinav ülkelerinde de borçlanma komşular arasında gerçekleşiyor. Norveç’in toplam 250 milyar dolarlık riskinin 127.3 milyar doları İsveç’e ait.
 Finlandiya: 122 milyar dolarla alacaklılar listesinin başında İsveç bulunurken, ikinci sıradaki Almanya’nın 13.8 milyar dolarlık bir riski var.
 İrlanda: İrlanda’da ise en büyük alacaklı 135.2 milyar dolarla komşu İngiltere.
 İspanya: Ülkede Almanya’nın 181.9, Fransa’nın 140 milyar doları risk altında.
 Yunanistan : Komşu’da ise borçlulukta ilk sırada Fransa yer alıyor. Fransa’nın 56.7, Almanya’nın 34 milyar dolarlık riski mevcut.
 Belçika: AB’nin başkenti Belçika’da ise durum biraz farklı. ABD’nin 79.6 milyar dolar riski var. Onu 55 milyar dolarla Fransa, 50.4 milyar dolarla da Almanya takip ediyor.
 
Sabah
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/