Arap Baharı Türkiye’de Milyonerleri Artırdı

Dünya Ekonomisi
Yılın ilk beş ayında bankalardaki toplam yabancı mudi sayısı 38 bin 570 kişi arttı. 1 milyon liranın üzerinde mevduat yapan 202 yabancının getirdiği paranın miktarı ise 1.3 milyar dolara, yani 1.8 mil...
EMOJİLE

Yılın ilk beş ayında bankalardaki toplam yabancı mudi sayısı 38 bin 570 kişi arttı. 1 milyon liranın üzerinde mevduat yapan 202 yabancının getirdiği paranın miktarı ise 1.3 milyar dolara, yani 1.8 milyar liraya ulaştı.

BDDK rakamlarına göre söz konusu dönemde yabancı milyonerler paralarının büyük bölümünü döviz mevduatına yatırmayı tercih etti. Bu dönemde zenginlerin mevduatı 4.2 milyar dolardan 5.6 milyar dolara çıktı.

PİYASALARI PARA AKIŞI AYAKTA TUTTU

Son aylarda piyasaların en büyük korkusu, cari açık ve enflasyondu. Yunanistan’da giderek derinleşen kriz ise adeta olumsuz beklentilerin tuzu biberi oldu. Ancak bu dönemde devam eden para akışı, piyasalara destek verdi. Doların yukarıya doğru gidişi dururken, borsadaki düşüşün de önü kesildi.

Arap ülkelerinde başlayan ayaklanmalar bu ülkelerin vatandaşlarının hem kendi ülkelerinde hem de Batı ülkelerinde bulunan paralarını Türkiye’ye yönlendirdi.

Son aylarda Arap zenginlerin parasını Türkiye’ye getirmek için Türk bankacılar ile görüşmeler yaptığını birçok bankacı dile getirirken bu gelişme rakamlara da yansımaya başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) rakamlarına göre Türk bankalarındaki yabancı mevduat sahipleri sayısı son 5 ayda tam 38 bin 500 kişi arttı. Bu kişilerin paraları da toplamda 2 milyar 920 bin lira (1.8 milyar dolar) arttı.

1.3 MİLYAR DOLARI ZENGİNLERDEN

Üstelik bu paranın büyük bölümünü zenginler getirdi. Çünkü gelen 1.8 milyar dolarlık paranın 1.3 milyar dolarını 202 milyoner getirdi. BDDK rakamlarına göre Türk bankalarındaki milyoner sayısı 5 ayda bin 29 kişiden bin 231’e çıkarak 202 kişi arttı. Zengin yabancıların Türk bankalarındaki parası da 8.6 milyar liradan 10.8 milyar liraya çıktı.

DOLAR MEVDUATI YAPIYORLAR

BDDK rakamlarına göre yabancı zenginlerin parasının büyük bölümü döviz mevduatında. Zengin yabancıların döviz mevduatındaki parası 4.2 milyar dolardan 5.6 milyar dolara çıktı. Böylece son 6 ayda her bir zengin yabancı Türkiye’ye yaklaşık 6.7 milyon dolar getirmiş oldu.

 Adının açıklanmasını istemeyen banka yöneticileri Körfez ülkeleri vatandaşlarının hem Bahreyn ve Dubai hem de Avrupa Birliği ülkelerindeki varlıklarını Türkiye’ye getirmek için bankalarla temas halinde olduklarını doğruluyor.

MAYISTA TÜRK ZENGİN SAYISINDA İNANILMAZ ARTIŞ

Bankalardaki mevduat sahibi zengin Türklerin sayısı da artmaya devam ediyor. Öyle ki mayıs ayında bankadaki parası milyon liranın üzerinde olanların sayısı bin 259 kişi arttı. Bankada nakit milyon lira ve fazlası olanların sayısı 36 bin 858’den 38 bin 117’ye çıktı.

Bin 259 Türk zengin bankalara tam 12.7 milyar lira getirip mevduat olarak yatırdı. 5 AYDA 4 BİN 360 KİŞİ 5 ayda ise Türk milyoner sayısı 4 bin 360 kişi arttı. Milyonerlerin sayısı yılbaşında 33 bin 757’ydi. Yılbaşından bu yana zenginlerin parası da 281 milyardan 293 milyar liraya ulaştı.

Aynı dönemde toplam mevduat da 600 milyar liradan 624 milyar liraya yükseldi. Böylece zenginlerin mevduatının arttığı görülürken özellikle faizde görülen düşüş nedeniyle halkın mevduatının aynı yükselişi göstermediğini rakamlar ortaya koydu.

PARA AKIŞI DOLARI DURDURDU, BORSAYI YUKARI ÇEKTİ!

Türk ekonomisinde artan cari açık ve enflasyon korkusu ile son iki ayda yaşanan bozulma da toparlanmaya başladı. Cari açık rakamının 63 milyar doları geçmesi ve enflasyon kaygılarının artmasının yanı sıra Yunanistan’ın iflas riskinin artması ile 70 bin sınırını geçen borsa yüzde 13 gerileyerek 60 bine kadar inmiş, dolar da 1,57 liradan 1.65’e çıkarak Türk Lirası’na karşı yüzde 5’in üzerinde değerlenmişti.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu’nun girişimleriyle Yunanistan’ın iflas riski ortadan kalktıktan sonra para girişiyle 15 Haziran’dan sonra borsa yüzde 4.3 yükselerek 63 bin 500 puanın üstüne gelmeyi başardı. Dolar da yüzde 2.4 düşerek tekrar 1.61’e kadar geri çekildi.

Başta Moody’s olmak üzere reyting şirketleri not artışı sinyali vermeye başladı. Uzmanlar, dolar ve borsadaki düzelmede Körfez ve diğer Arap ülkelerinden geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren başlayan para akımının payının olduğunu ifade ediyor. Para akışının ne kadar olduğunu ise önümüzdeki aylarda açıklanacak rakamlarda görebileceğiz.

NİSANDA BORSADAKİ ZENGİNLER PATLAMIŞTI

Mayıs ayında bankada mevduatı olan zengin Türk sayısı inanılmaz düzeyde artarken benzer artış nisan ayında borsada görülmüştü. Nisanda borsada 1 milyon lira ve üzeri hesabı olan zengin sayısı 318 kişi, mart ve nisan ayı dikkate alındığında ise 757 kişi artmıştı

Merkezi Kayıt Kuruluşu rakamları ise borsanın yüzde 20 yükseldiği bu yılın mart ve nisan aylarında borsadaki 500 bin ve üstü parası olanların sayısının bin 358 arttığını gösteriyor. Bunların 591’ini 1 milyon ve üstündeki tutarı borsaya getirip yatırım yapan milyonerler oluşturdu.

Borsadaki milyoner sayısı iki ayda yüzde 20 arttı. 1 milyon ile 500 bin kişi arasındaki yatırımcı sayısı ise 767 kişi arttı. Özellikle nisan ayında borsadaki zengin sayısındaki artış dikkat çekti. Çünkü 1 ayda borsada hem milyoner sayısı hem de 500 bin liradan fazla parası olan sayısı yüzd

e 10’un üstünde arttı. Nisan ayında milyoner sayısı 318 kişi, 500 binden fazla portföyü olan sayısı ise 439 arttı. Böylece borsadaki zengin sayısı 757 kişi artmış oldu.

Rakamlara yıllık bakıldığında ise İstanbul Borsası’ndaki milyoner sayısının son bir yılda yüzde 50 artışla 2 bin 373 kişiden 3 bin 557 kişiye çıktığı görüldü.

BİR YILDA BİN 184 YENİ ZENGİN

Diğer bir ifade ile borsada tam bin 184 yeni zenginimiz oldu. MKK, istatistikleri borsanın yeni zenginlerinin hemen tümünün Türk olduğunu da ortaya koyuyor.

Çünkü aynı dönemde (iki ayda) borsada parası olan milyoner yabancı sayısının sadece 10 kişi, 500 binden fazla portföyü olan kişi sayısı ise sadece 21 kişi arttı. Zenginlerin borsadaki varlıklarına bakıldığında ise milyonerlerin portföyünün toplam 17.7 milyar liradan yüzde 18.3’lük artış ile 20.9 milyar liraya yükseldiği görülüyor.

Bu da zengin sayısındaki artışın borsadaki hisselerin değer kazanması ile değil borsaya gelen yeni yatırımcıdan kaynaklandığını ortaya koyuyor.

habertürk