AB’de 60 Watt Ampule Yasak Geliyor

Dünya Ekonomisi
AB’nin daha önce enerji tasarrufu ve küresel ısınma ile mücadelede aldığı karar kapsamında 1 Eylül’den itibaren 60 watt’lık akkor ampuller yasak kapsamına giriyor. Bunların yerine LE...
EMOJİLE

AB’nin daha önce enerji tasarrufu ve küresel ısınma ile mücadelede aldığı karar kapsamında 1 Eylül’den itibaren 60 watt’lık akkor ampuller yasak kapsamına giriyor.

Bunların yerine LED ampuller kullanılabilecek. Avrupa Birliği`nin aldığı ve yürürlüğe koyduğu yasak kapsamında 100, ardından 75 watt`lık akkor ampullerin üretim ve ithal edilmesi yasaklandı. Hazırlanan program uyarınca 1 Eylül`den itibaren 60 watt`lık akkor ampuller yasaklanıyor.

Gelecek yılın Eylül ayına kadar piyasadaki bütün klasik akkor ampulleri yasaklamayı hedefleyen Avrupa Birliği`nin yasak ile birlikte yılda 40 milyar kilovat- saat enerji tasarrufunda bulunacağı ayrıca bu sayede karbondioksit emisyonunun yılda 15 milyon ton düşürülmesi amaçlandı.

Bunun yanı sıra tüketicilerin de her konutta 25-50 euro tutarında tasarruf edeceği hesaplandı. Klasik akkor ampullerin kullandığı enerjinin sadece yüzde 5`lik bölümünü ışığa dönüştürdüğü, kalan büyük bölümü ise ısıya çevirdiği açıklandı.

Trt.net.tr