Kongre’deki Cumhuriyetçilerin, hükümetin ödemelere devam etmesi yönünde 6 haftalık kısa vadeli bütçe çıkarmayı, sağlık reformunun durdurulması veya ertelenmesi şartına bağlamak istemesi, ABD hükümetinin 17 yıl aradan sonra ilk kez resmi olarak kapanmasına yol açtı.
Eğer sabaha kadar Kongre bütçe konusunda uzlaşmaya varamazsa, bugün 800 bin hükümet çalışanı iş yerlerine gidemeyecek, federal kurumların birçoğu, parklar, müzeler kapanacak. Bunun yanında, 10 binlerce havalimanı çalışanı, gardiyan ve sınır kontrol görevlisi de de ücret alamadan çalışmaya devam edecek.
Obama sert konuştu
ABD Başkanı Barack Obama, hükümetin kapanmasına birkaç saat kala Beyaz Saray’da açıklama yaptı ve bütçe krizini giderecek tasarıyı geçirmek için sağlık reformunun geciktirilmesini şart koşan Cumhuriyetçilere oldukça sert eleştiriler yöneltti.
Obama, Kongre’de bütçe konusundaki anlaşmazlık yüzünden hükümetin kepenkleri kapatmasının, ülke ekonomisine önemli boyutta zarar vereceği ve sıradan vatandaşlar üzerinde çok ciddi ekonomik etkileri olacağı uyarısında bulundu.
Başkan Obama, “Amerikan ekonomisinde zor kazanılan ilerlemeleri risk altına sokmak, sorumsuzluğun en üst safhasıdır ve bu böyle olmak zorunda değil. Tekrar ediyorum, bu böyle olmak zorunda değil” dedi.
Obama, hükümete fon sağlamak ve hükümetin işleyişini devam ettirmenin Kongre’nin işinin bir parçası olduğuna dikkati çekerek, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin tek yapması gerekenin, bu süreçte konuyla alakasız ve tartışmalı taleplerde bulunmadan hükümeti fonlamanın önünü açmak olduğunu belirtti.
Sağlık reformundaki düzenlemelerin, hükümet kapansa da kapanmasa da yarın (TSİ bugün) devreye gireceğini kaydeden Obama, “İşinizi yapmak için fidye peşinde olamazsınız” ifadesini kullandı.
Obama, “Devletin tek bir organındaki, Kongre’nin tek bir kanadındaki tek bir partinin içindeki bir kesim, sırf bir seçimin sonuçlarının intikamını almak için hükümeti kapatamaz” dedi.
Kongre’de bir anlaşmaya varılamaması halinde, bunun etkilerinin her bir Amerikalı tarafından hissedileceğini kaydeden Obama, “Kongre’nin hükümeti kapatma yolunu seçmesi halinde hepimiz bundan çok zarar göreceğiz. Hükümetin kepenkleri kapatmasının insanlar üzerinde çok ciddi ekonomik etkileri olacak. Geçmişteki kapatmalar ekonomiyi önemli ölçüde sekteye uğratmıştı, bu da aynısını yapacak. Güç kazanmakta olan ekonomimizin çarkına çomak sokacak” diye konuştu.
Obama, hükümetin kepenkleri indirmesi halinde, sosyal güvenlik yardımlarının devam edeceğini ve Medicare (emeklilere yönelik sağlık sigortası) hastalarının hala doktorlarını görebileceğini, posta hizmetinin ve ulusal güvenlik ile kamu güvenliğiyle alakalı hükümet faaliyetlerinin süreceğini ancak federal çalışanların maaşlarının gecikeceğini, yüzbinlerce kamu görevlisinin ücretsiz izne çıkarılacağını, ulusal parkların, ofis binalarının kapanacağını, yaşlılar, gaziler, kadınlar, çocuklar ve işletmelere sunulan hizmetlerin aksayacağını belirtti.
Parti liderleriyle görüştü
Obama, hükümetin “kepenkleri kapatması”ndan önce Kongre’deki her iki partinin liderleriyle telefon görüşmeleri de yaptı.
Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Obama, Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri John Boehner ve Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi’yi aradı.
Obama’nın görüşmelerde, Kongre’nin, faturaları zamanında ödeme ve bütçeyi zamanında geçirme olmak üzere, yapması gereken iki iş olduğunu vurgulayarak, bu sorumlulukları yerine getirmemenin, ülke ekonomisine, küçük işletmelere ve ülke genelindeki orta sınıf ailelere zarar vereceği uyarısında bulundu.
Başkan Obama, Cumhuriyetçi liderlere, Senato’nun yaptığı gibi, konuyla alakasız ekstra ideolojik talepler içermeyen ve hükümeti 6 hafta süreyle fonlayan tasarıyı geçirme yönünde “harekete geçmeleri” gerektiğini önemle vurguladı.
Temsilciler Meclisi’ne, hükümetin açık kalmasını sağlayan ve “kepenk indirmeyi” engelleyen tasarıyı bu gece oya sunmaları çağrısında bulunan Obama, Cumhuriyetçi liderlere, sağlık reformunun fonlarının kesilmesi ya da geciktirilmesi yönünde siyasi güdümlü her türlü girişime, Senato’dan asla geçmeyecek ya da yasalaşmayacak girişimlere karşı çıkmaya devam edeceğini belirtti.
Obama, borçlanma tavanı konusunda da müzakere etmeyeceğini yinelerken, Kongre’nin faturaların ödenmesini sağlaması ve ekonomiye yıkıcı darbeyi önlemesi gerektiğinin altını çizdi.
Demokrat liderlere de hükümeti mevcut düzeylerde fonlayan tasarının geçirilmesine olan desteklerinden ötürü teşekkür eden Obama, Washington’daki liderlerin, bir felaketi önlemenin ötesinde yapmaları gereken sorumlulukları olduğunu net şekilde vurguladı.
Beyaz Saray açıklamasında, Obama’nın, ekonomiyi büyütmek, iyi istihdamlar yaratmak ve orta sınıf için daha iyi koşullar inşa etmek için gereken yatırımları koruyan bir bütçenin onaylanması için her iki partinin üyeleriyle çalışmaya devam edeceği kaydedildi.
Kongre ile çalışacağım
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’nin gece yarısına kadar uzlaşamamasının ardından ABD hükümetinin resmi olarak kapanmasını takiben, ülke ordusuna yönelik video mesajı yayımladı.
Ordunun görevde kalmaya devam edeceğini belirten Obama, ordu mensuplarının zamanında maaşlarını alabilmeleri için tasarı imzaladığını söyledi.
Ancak Savunma Bakanlığındaki sivil çalışanların izne çıkarılabileceğini ifade eden Obama, yüzbinlerce hükümet çalışanın da bugün işyerlerine gidemeyeceğini bildirdi.
Obama, hükümetin bir an önce iş başına dönebilmesi için Kongre ile çalışacağını kaydetti.
AA