Yurt dışında okumak isteyenlere YÖK’ten uyarı

Yurtdışı Eğitim
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ön lisans ve özel yetenek sınavı gerektiren yurt dışındaki okullarda öğrenim görmek isteyen adayların, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 150 puan almaları gere...
EMOJİLE

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ön lisans ve özel yetenek sınavı gerektiren yurt dışındaki okullarda öğrenim görmek isteyen adayların, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 150 puan almaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan ve CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, Academic Ranking of World Universities veya University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 içerisine giren ve tanınan üniversiteler dışında kalan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin, eğitime başlayacakları yıl ÖSYM’nin yaptığı YGS ve LYS’ye girmeleri gerektiği belirtildi.

Bu adayların, tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları, ÖSYS Kılavuzu’ndaki diğer alanlarda en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin aldığı puanı almış olmaları gerektiği belirtildi. Kılavuzda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için de YGS’ye girip 2016-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan alınması zorunluluğu bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk 500 dışında kalan yurt dışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adayların da SAT 1’den en az 1000, ACT’den en az 21, Abitur’dan en az 4 puanının bulunması, Fransız Bakaloryası’nda diploma notunun en az 12, Uluslararası Bakalorya’da notunun en az 28, İtalya Maturita diploma notunun en az 70 olması, GCE’de en az 2 dersten A Level Sertikasının bulunması veya Avusturya Matura diplomasının en çok 2’den olması gerekiyor. Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Kararlar yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar her eğitim öğretim için geçerli olacak.