Memur olarak çalışanlar, YLSY kontenjanlarına başvurabilir mi?
Memur olarak çalışanların, YLSY ile yurt dışında eğitim görebilmesi için istifa etmeleri zorunludur.
YLSY programlarına başvurabilmek için dil şartı var mıdır?
Hayır dil şartı yok. YLSY kapsamında yurt dışında okuma hakkı kazananlar eğer ilgili dil bilgisine sahip değilse yurt içinde ve yurt dışında dil eğitimi de alabilmektedir.
YLSY seçimi nasıl yapılmaktadır?
100 üzerinden en az 70 olan ALES puanın yüzde 40’ı, sözlü sınavın yüzde 40’ı ve mezuniyet notunun yüzde 20’si ile YLSY yerleştirme puanı bulunmaktadır. Adaylar bu puanları ile tercih yapabilmektedir.
Mecburi Hizmet yükümlüğü ne kadardır?
Mecburi hizmet yükümlülüğü yurt için kurslarındaki eğitimden dolayı bire bir, yurt dışı eğitimde ise iki katıdır.
Eğitimi yarıda bırakanlar veya başarılı olmayanlar mali yükümlülüğü nedir?
Gerek yurt içindeki dil eğitimi, gerekse de yurt dışındaki esas eğitimi yarıda bırakanlar veya başarısız olanlar, kendilerine Devlet tarafından yapılan masrafları ödemek zorunda olacaktır.
Kim, dönüşte hangi kadroya atanacak?
1416 sayılı Kanunda yer alan açıklamalar, kılavuzda da yazmaktadır. Buna göre,
– Üniversiteler adına öğrenim görmeye hak kazananlar, doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere adına öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının ilgili kadrolarına atanacaklardır.
– Milli Eğitim Bakanlığı adına bu Kanun kapsamında yurt dışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Milli Eğitim Uzmanı kadrolarına atanır.
– MTA, TAGEM, TPAO, SYGM, DSİ, ÇEM, OGM kurumları adına yurtdışına gidenler, yüksek lisans eğitimleri sonrasında, dönüşte öğrenimlerine uygun olarak mühendis, kimyager ve biyolog gibi kadrolara atanacaktır.
Yurtdışı süreleri aynen memuriyette geçmiş sayılacak..
1416 sayılı Kanunun 21. maddesi gereğince, Yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılacaktır.
Yurt içindeki dil öğrenimi bursu ne kadar?
YLSY programlarına kabul edilenlerden, dil seviyesi olmayanlar yurt içinde dil eğitimi alabilecektir. Bu miktar lisansüstü öğrenciler için 720 liradır.
Yurt dışı aylığı ne kadardır?
Yurt dışı aylığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Görmek için tıklayınız.
Devlet diğer masrafları da ödüyor mu?
YLSY kapsamında yurt dışına gönderilecek öğrencilerin, seviye tespit sınavlarına başvuru ücretleri, yurt dışına gidiş vize harçları, uçak biletleri, sağlık giderleri de Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Kaynak : memurlar.net