Kitap Okumuyoruz

Eğitim Güncel
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş ve Yrd. Doç. Dr Coşkun Polat ile Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümü araştı...
EMOJİLE

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş ve Yrd. Doç. Dr Coşkun Polat ile Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Yonca Odabaş tarafından yapılan "Üniversite Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı: Ankara Üniversitesi Örneği" konulu bilimsel çalışmada, üniversite öğrencilerinin yeterli okuma alışkanlığına sahip olmadığı tespit edildi.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, , bilimsel çalışmalarında Ankara Üniversitesi’nde eğitim gören 153’ü kız 304 öğrenciyle yaptıklarını, bu öğrencilerin 151’nin fen, 153’ünün de sosyal bilim eğitimi gördüğünü söyledi.

YILDA EN FAZLA 5 KİTAP
Yılda okuduğu kitap sayısı 5’i geçmeyen az, 6 ile 11 kitap arasında okuyanların orta, 12’yi aşan kitap okuyanların ise çok okuyan okur tipi olarak nitelendirildiğini ifade eden Odabaş, yaptıkları çalışmada, üniversite öğrencilerin yüzde 46’sının bir yıl içinde en fazla beş kitap okuduklarını belirlediklerini söyledi. Öğrencilerin yüzde 4.5’inin hiç kitap okumadıklarını beyan ettiklerini anlatan Odabaş, "Öğrencilerin sadece yüzde 11’i üst düzey okuma alışkanlığı na sahip olduğunu belirledik. Orta düzey kitap okuma alışkanlığına sahip öğrenci oranı ise yüzde 38.5 oldu" şeklinde konuştu.

KIZ-ERKEK FARKI YOK AMA
Kız ve erkek öğrenciler arasında da kitap okuma oranı açısından anlamlı bir fark bulmadıklarına dikkati çeken Odabaş, "Alt düzey ve orta düzey okuma alışkanlıklarında erkek ve kız öğrenciler arasında erkeklerin daha az okuduklarının gösteren bir ilişkinin varlığından söz edilebilir. Ayrıca bir y ıl içinde hiç okumayan erkek öğrenciler, kız öğrencilerden yarı yarıya fazladır" şeklinde konuştu.

OKUMAYA AYRILAN SÜRE
Çalışmada, öğrencilerin günlük okumaya ayırdıkları süreyi de belirlediklerini ifade eden Odabaş, öğrencilerin yüzde 14’nün okuma için günlük 2 saatten fazla zaman ayırdıklarını belirtti.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 35’nin okumaya 1-2 saat, yüzde 38’nin yarım saat ila 1 saat arasında, yüzde 13’nün de en fazla yarım saat ayırdıklarını söyledi.

Odabaş, çalışmada sosyal bilim öğrencilerinin fen bilim öğrencilerine göre daha fazla okumaya süre ayırdıklarını da kaydetti.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107