Geleceğin En Parlak Meslekleri

Eğitim Güncel
Optisyenlik, mekatronik, atçılık işletmeciliği, sualtı teknolojisi, iklimlendirme- soğutma, gıda teknolojisi, diş protez… ÖSS’nin ardından milyonlarca öğrencinin gözü dört yıllık programla...
EMOJİLE

Optisyenlik, mekatronik, atçılık işletmeciliği, sualtı teknolojisi, iklimlendirme- soğutma, gıda teknolojisi, diş protez…

ÖSS’nin ardından milyonlarca öğrencinin gözü dört yıllık programlarda. Ancak meslek yüksekokullarındaki iki yıllık bazı bölümler gençlere çok daha fazla imkân sunuyor. Örneğin at işletmeciliği veya antrenörlüğü mezunları ayda 5 bin YTL gelir elde edebiliyor. Mekatronik son iki yılda parlayan meslek dallarından. Makine, elektronik ve yazılım kombinasyonundan oluşan sistemleri kapsayan alanda okuyanlar mezun olduklarında ayda 2 bin 500 YTL’ye varan maaşla çalışma şansına sahip. Optisyenlik okuyanlar ise gözlükçülükle ilgili yasanın değişmesi sayesinde mezun olur olmaz kendi dükkânlarını açama yetkisine sahip.

Mezun olmadan iş buluyorlar
En yüksek puanla Türkiye’nin en iyi üniversitelerine giren öğrenciler bile mezuniyet sonrası iş bulma kaygısı yaşıyor. Ancak sanayiye ara eleman yetiştiren meslek yüksekokulları daha mezun vermeden sektörden gelen talep üzerine öğrencilerinin listesini şirketlere, fabrikalara yolluyor. Gençler daha mezun olmadan işlerini garantiliyor. Bu bölümlerden bazıları at antrenörlüğü, atçılık işletmeciliği ve nalbantlık. Türkiye’de bu alanların eğitimi sadece Kocaeli ve İstanbul üniversitelerinde veriliyor.
Atın doğumundan yarış hayatı boyunca göstereceği performansı en üst seviyeye çekmek için akademik eğitimli personelin yetiştirildiği at antrenörlüğünde, öğrenciler mezun olduktan sonra yarışlarda çalışıyor ve her yarıştan prim alıyor. Atçılık işletmeciliğinde ise at yetiştirme çiftliklerinin, haraların, aşım istasyonlarının, idman pistlerinin ve hipodromun işletmesini üstlenecek kişiler yetiştiriliyor. Nalbantlıkta da atın ayak sağlığı, nal özellikleri, nal çakımı konularında eğitim veriliyor.

Avrupa’da antrenörlük şansı
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adem ?enüver, mezunlarının hepsinin çalıştığını vurgulayarak bölümler hakkında şu bilgileri veriyor: "Atçılık işletmeciliğinde akademik eğitim almış personel açığı var. Eski öğrencilerimizden İngiltere ve Hollanda’da da antrenörlük yapanlar var. Bu sene de birkaçını Fransa’ya yollayacağız. Antrenörlüğe ve işletmeciliğe bu yıl 15’er öğrenci alınacak. Nalbantlığa ise 10 kişi alınacak. Antrenörler her yarıştan pay alıyor. Nalbantlar da hayvanın ayak temizliği için çok önemli. Onlarda nal başına para alıyor. Bir nalbant ve antrenörün aylık geliri 5 milyarı buluyor. Atçılık işletmeciği yapanlar diğerleri kadar yüksek olmasa da gelirleri aylık 2 bin YTL’yi buluyor."
Kocaeli Üniversitesi Körfez Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdener Balıkçı ise geçen pazar günü yapılan Gazi Koşusu’nu örnek vererek, "Koşuda ödül 600 bin YTL. Ödülün yüzde 10’u at antrenörüne veriliyor. Bu 60 bin YTL eder. At antrenörsüz sahaya çıkmıyor. Yeni yasaya göre de antrenör yüksekokul mezunu olmalı. İşletmecilik de önemli. Haraların işletmesi ve projeleri hiç düzgün değil. Bizim yetiştirdiğimiz öğrenciler beslenme, sağlık, hijyen, iş hukuku, deontoloji, samanın kullanımı gibi çok teknik konulara hâkim olarak mezun oluyor. Alanda aranan elemanlar" diye konuşuyor.

Geleceği parlak meslekler


Sualtı Teknolojisi
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Türkiye’nin ilk ve tek sualtı okulu. Bu bölümde okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra sualtı sanayi ve turizm sektöründe malzeme-bakım onarım ve satış konusunda çalışmanın yanı sıra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait gemi kurtarma bölümünde ve limanda görev yapabiliyor. Okulun 150 mezununun tamamı sektörde çalışıyor. Okulda eğitimlerin uygulamalı yapıldığını belirten müdür yardımcısı Doç. Dr. Umay Fırat bu sene 40 öğrencinin alınacağını anlatarak şöyle konuşuyor: "Caddebostan Balıkadamlar Derneği’nin havuzunda uygulama dersleri yapılıyor. Öğrenciler senede iki defa teknik gezilere gidiyorlar ve her yıl 40 iş gününden oluşan staj yapıyorlar. Ülkemiz deniz ülkesi, alanlarında iş bulmaları kolay oluyor. Geçmiş senelerde öğrencilerimiz Dolmabahçe Sarayı rıhtımının hasar kontrolünü yaptı. Gemi altı temizliği, boru hattı döşeme gibi işleri de yapabiliyorlar."

Optisyenlik
Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulayan eğitim görmüş kişilerin yetiştirildiği optisyenlik programından optisyen olarak mezun olanlar ise artık daha şanslı. 2004 Haziranı’nda gözlükçülükle ilgili 64 yıllık yasanın değişmesiyle gözlükçü açmak ve gözlükçülük yapmak isteyenlerin üniversitede optisyenlik eğitimi almış olmaları şartı getirildi. Bu yüzden şu an pisayada optisyenler büyük rağbet görüyor. Bu eğitimin verildiği Muğla Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun müdür yardımcısı Fatih Mehmet Demir, 1994 yılından bu yana 200 mezun verdiklerini belirterek, "Mezunlar yeni yasanın çıkmasının ardından iyi koşullarda iş imkânına kavuştu. Kendi dükkânlarını açabilmenin yanında gözlükçülerde mesul müdür olarak çalışabiliyor. ?u an mesul müdür açığı olduğu için bu görevde çalışmak isteyenlerin şartları çok iyi" diyor.

Mekatronik
Yeni bir bilim dalı olan mekatronik geleceğin en parlak mesleklerinden. Öyle ki bu bölümde okuyan öğrenciler daha mezun olmadan sektörden iş teklifi alıyor. Mekatronik ev teknolojlerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgâhlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Sakarya Üniversitesi Sakarya Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş Karayel, mezunların imalat ve ürün tasarımında yardımcı eleman olarak çalıştığını söylüyor: "Üç yıldır mezun veriyoruz. Piyasadan öğrencilerimize talep geliyor, mezun listesini istiyorlar. Tecrübeli öğrencilerimiz aylık 2 bin YTL ücretle çalışıyor. Dünyada ve Türkiye’de gelişime çok açık bir bölüm."

İklimlendirme-soğutma
İklimlendirme ve soğutma, havanın ısı, temizlik, sirkülasyon ve nem içeriklerinin daimi olarak kontrol edilmesi anlamına geliyor. ABD’de iklimlendirme-soğutmanın önümüzdeki 10 yıl içinde en fazla gelecek vaat eden meslekler arasında olduğu düşünülüyor. Türkiye’de ise 1990’larda genişleyen klima pazarı istihdamı artırdı. Mezunlar bölümle ilgili sistemleri, teçhizatı kurup işleterek, bakım ve tamirini yaparak mesleklerini icra ediyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107