Bilime Dokunun

Eğitim Güncel
Böylece ilçenin tüm öğrencileri, okullarında dinlediklerini ya da malzeme sıkıntısı nedeniyle sadece öğretmenlerinin yaptığı deneyleri bire bir yapma imkânı buluyor. Bilim merkezinde deneyi kend...
EMOJİLE

Böylece ilçenin tüm öğrencileri, okullarında dinlediklerini ya da malzeme sıkıntısı nedeniyle sadece öğretmenlerinin yaptığı deneyleri bire bir yapma imkânı buluyor.

Bilim merkezinde deneyi kendi ellerinle yap

İlk ve ortaöğretim okullarının gelişmişlik göstergesi laboratuvarların nasıl kullanıldığıyla ilgili çokça düşündüren, biraz da güldüren değerlendirmeler eksik olmaz bilim muhabbetlerinden. Hele ki ‘ülkemizde bilime değer verilmiyor’ fikrine destek aranıyorsa başvurulan ilk referanstır fizik, kimya ya da biyoloji laboratuvarları.

Aslında haklılık payı yok değil bu değerlendirmelerin. ‘Aman başına bir şey gelmesin’ kaygısıyla kapısı kilitlenen müze laboratuvarlar… Ya da malzeme yetersizliğinden sadece öğretmenin deney yaptığı, öğrencilerin eli kolu yerine sadece gözlerini kullandığı ders saatleri… Elbette ki son yıllarda devlet okullarında büyük bir aşama kaydedildi bu anlamda. Şimdi size bilimle öğrenciyi gözlem aşamasını geçip bire bir deney aşamasında buluşturan bir haber aktaracağız. Öğrencilerin bitkilere, hayvanlara dokunabildiği, tüplerde, kavanozlarda kimyasalları karıştırabildiği, elektrik akımını ölçebildiği; yani okulda biraz sınıfın kalabalığından biraz da malzeme eksikliğinden tam anlamıyla haşır neşir olamadığı bilimle buluştuğu bir merkezden bahsedeceğiz. Geçtiğimiz hafta İstanbul Bayrampaşa’da açıldı bu bilim merkezi. Bayrampaşa Belediyesi’nin hizmete sunduğu merkezin resmî açılışı yeni yapılsa da aslında yaklaşık üç aydır faaliyette. Bu kısa süre içerisinde merkeze kaydolup laboratuvarlardan, kütüphaneden ve dahi diğer sosyal imkanlardan faydalanmaya başlayan öğrenci sayısı ise yaklaşık 900. Yani merkez, kapasitesi kadar öğrenciyi kendisine bağlamış durumda şimdiden.

İlköğretim ve lise öğrencileri okullarından arta kalan zamanlarında bilim merkezinden faydalanabiliyor. Her öğrenci fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarında haftada birer saat geçirebiliyor. Matematik laboratuvarında ise üç. Tabii bütün laboratuvarların sorumlu öğretmenleri olduğunu belirtelim hemen. Öğrenciler okulda dinledikleri ya da izledikleri bilimsel deneyleri, bilim merkezindeki öğretmenleri eşliğinde gerçekleştirebiliyor. Proje dahi geliştirebiliyorlar. Hatta bilim merkezi açılır açılmaz Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ilçedeki öğrenciler arasında bilime dair ilgi ve bilgiyi ölçen bir sınav yapılmış. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler, merkezdeki öğretmenlerinin yönlendirmesiyle bilimsel projelerine başlamışlar.

Bilim merkezini şöyle bir gezerken sıra biyoloji laboratuvarına geliyor. İzin alıp içeri girdiğimizde ilginç bir manzara ile karşılaşıyoruz. Etraftaki bitkiler, tavşanlar, fareler, balıklar ya da mikroskop başındaki öğrenciler değil ilginç olan. Bir iguana ve onu elinde gezdiren bir öğrenciydi bizi şaşırtan. Korkacak bir şey olmadığını söylüyor laboratuvar sorumlusu Didem Karaduman. ‘Kuyruğuyla kamçı atar o kadar.’ diyor. İguananın kuyruğunu öğrencinin neden sıkı sıkıya tuttuğunu öğrenmiş oluyoruz böylece. Kimya laboratuvarında ise titiz mi titiz bir hoca ve öğrencileri karşılıyor bizi. Öyle ki kap içinde kaynayan kimyasala batırılmış tüpü tutan kız öğrencinin saçlarını elleriyle topluyor laboratuvar sorumlusu Erkan Kırbaç. Bir taraftan projeksiyonda deneyin nasıl yapılacağını anlatıyor, bir taraftan eli kolu deney tüpleriyle, kaplarla dolu öğrencilerine talimat veriyor. Hemen her laboratuvarda ayrı bir manzarayla karşılaşsak da ortak nokta şu: Fizik, kimya ya da biyoloji… Öğrenciler bilimi görerek, duyarak, okuyarak, en önemlisi de dokunarak öğreniyor.

Tuna Sosyal Tesisi’nde yer alan Bayrampaşa Bilim Merkezi’nin Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz, bilim merkezinin araştırmacı ve sorgulayıcı bir neslin yetişmesine katkıda bulunacağını söylüyor. Bir yılda yaklaşık bin öğrenciye bilimi sevdirmeyi amaçladıklarını belirten Gönülkırmaz, "Öğrencilerimizin bilgiyi ezberleyen değil, bilgiye ulaşabilen ve o bilgiyi kullanıp paylaşabilen gençler olmasını istiyoruz." diyor. o.deligoz@zaman.com.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107