Güvenlik güçleri ile Şeyh Sadık el Ahmer’in lideri olduğu Haşid aşiretinden yüzlerce kişi arasındaki çatışmalar, başkentin Sanaa’nın kuzeyindeki Hassaba bölgesinde yoğunlaşıyor.
Ordu birlikleri, muhaliflerin bulunduğu yerlere ağır silahlar ile ateş açıyor.
Kentin diğer kesimlerine de sıçrayan çatışmalar sırasında, Şeyh El-Ahmer’in kardeşine ait özel bir televizyon binası askerlerce yakıldı. Olaylar nedeniyle kapatılan Sanaa havaalanı ise yeniden açıldı.
Ancak Yemen Havayolları’na ait bir bina ateşe verildi.
Sana’nın Dışında da Silah Sesleri Kesilmiyor
Binlerce aşiret üyesi, askerlerin savunma hattını yarıp kente girmeye çalışıyor. Güneydeki Taiz kentinde de şiddetli çatışmalar yaşandığı, yaklaşık 30 kişinin öldüğü bildiriliyor.
Kentte bugün cuma namazının ardından yüksek katılımlı gösteriler yapılması bekleniyor. Askerler ise bu gösterilere katılımı önlemek için kentte çok sıkı önlemler alıyor. Yemen’de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, 33 yıllık iktidarına karşı yaklaşık üç aydır süren gösteriler karşısında üç kez muhalefetle anlaşma sözü verdi, ancak üçünde de son anda geri çekildi.
Ateşkese Uyulmuyor
Son olarak cumartesi günü sağlandığı öne sürülen ateşkese de, ne hükümet güçleri ne muhalifler uydu. Mart ayından bu yana çatışmaların da yaşandığı gösterilerde Yemen’de 200 kadar kişi öldü.
Bu arada Körfez İşbirliği Konseyi, geçen ay son verdiğini açıkladığı arabuluculuk çalışmalarına yeniden başlayacağını duyurdu. Washington da çözüm çabaları kapsamında bir temsilcisini bölgeye gönderiyor.
Yemen’deki krizin, petrol piyasalarını da gittikçe daha tedirgin ettiği belirtiliyor.
Günde yaklaşık 300 bin varil petrol üreten Yemen, aynı zamanda petrol taşımacılığı açısından kritik bir öneme sahip..
Ülke, günde 3 milyon varil petrolün taşındığı deniz yolu üzerinde yer alıyor.
TRT Haber