Washington’da ‘100. Yılında Sykes-Picot Anlaşması’ paneli düzenlendi

Olaylar
ABD‘nin başkenti Washington‘da düzenlenen “100. Yılında Sykes-PicotAnlaşması: Modern Ortadoğu Haritasını Yeniden Düşünmek” konulu panelde konuşma yapan uzmanlar,...
EMOJİLE

ABD‘nin başkenti Washington‘da düzenlenen “100. Yılında Sykes-PicotAnlaşması: Modern Ortadoğu Haritasını Yeniden Düşünmek” konulu panelde konuşma yapan uzmanlar, bu anlaşmanın “yapay sınırlar ortaya çıkardığı ve bugün bile kalıcı çözüm bulunamayan sorunlara neden olduğu” görüşünde birleşti.

Önemli düşünce kuruluşlarından Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nde (AEI) yapılan panele, Dış İlişkiler Komitesi’nden Elliot Abrams, ABD’nin eski Irak ve Suriye büyükelçilerinden Ryan Crocker, Miami Üniversitesi’nden Adeed Dawisha ve Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden Olivier Decottignies konuşmacı olarak katıldı.

Abrams, Sykes-Picot Anlaşması’nın bölgedeki asli kimlikleri yok etmediğini, sadece bunların arasına “yapay” sınırlar ördüğünü belirterek, özellikle Sünni-Şii geriliminin daha uzun yıllar ana tartışma konusu olacağını ifade etti.

Anlaşmanın 100. yılında Obama yönetiminin Ortadoğu’ya yönelik yaklaşımının “sorunlu” olduğunu savunan Abrams, “Suriye’de yaşananlar bir gecede olmadı, bunların olacağı belliydi ama Washington oturup izlemeyi tercih etti.” dedi.

Dawisha ise anlaşmanın 100. yılından geriye bakarak Ortadoğu’da her zaman ayrışmaların olduğunu düşünmenin “anakronik” bir yaklaşım olduğunu aktararak, 1980’lerde Irak’ın Şii askerlerinin İran’ın Şii ordusuna karşı savaştığı örneğini dile getirdi. Ortadoğu’da bir dönem güçlü bir Arap milliyetçiliğinin olduğunu anlatan Dawisha, o dönemdeki ayrışmaların bugünkünden farklı çizgilerle okunduğuna işaret etti.

Bölgede bugün kendi başına bağımsız bir Kürt devletinin ancak Türkiye ile ilişkilerini iyi tutabilen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi gibi bir yöntemle mümkün olacağına vurgu yapan Dawisha, “Türkiye’ye rağmen bağımsız bir Kürt devlet kurulamaz” değerlendirmesinde bulundu.

“Sykes-Picot bölgedeki dengeleri bozmaktan başka bir işe yaramadı”

Eski diplomat Crocker da Sykes-Picot’un bölgedeki dengeleri bozmaktan başka bir işe yaramadığını savunarak, bugün DAEŞ’in bir bakıma bu anlaşmayı ortadan kaldırmak için çalıştığını anlattı. 33. ABD Başkanı Harry Truman’dan bu yana tüm Amerikan başkanlarının doktrinlerinde Ortadoğu’nun başat etken olduğunu kaydeden Crocker, “Genelde yaklaşım ‘müdahale’ üzerineydi; bugün Obama yönetimi ise ‘müdahalesizlik’ üzerine bir doktrin kurguladı” ifadelerini kullandı.

1. Dünya Savaşı sırasında 16 Mayıs 1916’da Britanya ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı Devleti’nin Ortadoğu’daki topraklarının paylaşılmasını öngören gizli anlaşma Sykes-Picot, Rusya’da gerçekleşen “1917 Bolşevik Devrimi”nden sonra, Çarlık diplomasisinin gizli belgelerinin açıklanmasıyla öğrenilmişti.