Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi (UNHCR), Tayland hükümetine ülkede bulunan 50 Uygur’un Türkiye’ye gidebilmelerine izin vermesi için baskı yapıyor. Bir yandan da Uygurlar’ı isteyen Çin, Tayland hükümetine kendi baskısını yapıyor. Başka bir Uygur grubunu geçtiğimiz ay Çin’e gönderdiği için şiddetli eleştirilere maruz kalan Tayland, ikilemde kalmış gözüküyor.
Tayland Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Anusit Kunakorn, Çin’in Uygurlar’a şiddet uygulayacağı kaygısını yatıştırmak için bu hafta Doğu Türkistan’da gözaltında tutulan Uygurlar’ı ziyaret etti.
Tayland gazetecilerine açıklama yapan Kunakorn, 109 Uygur’un “temiz ve düzgün” olan bir gözetim merkezinde iyi koşullarda kaldıklarını söyledi. Kunakorn ayrıca, terörle suçlanan 13 Uygurun da “rehabilitasyon merkezinde” tutulduğunu bildirdi.
Tesisin bazı fotoğraflarını gösteren genel sekreter, Uygurların fotoğrafını çekmesine izin verilmediğini söyledi. Çin hükümeti, medya veya uluslararası organizasyonların merkezi ziyaret etmesine de izin vermiyor.
Tayland hükümeti, Tayland’da kaçak olarak yaşarken yakalanıp mülteci gözaltı merkezlerinde tutulan 350 Uygur’un akıbeti için Türkiye ve Çin hükümetleriyle bir seneyi aşkın bir zamandır görüşmeler yapıyordu.
Yasal göçmen kağıtları çıkan çoğu kadın ve çocuktan oluşan 180 Uygur, Türkiye’ye gönderildi. Çin’de baskı gören Uygular’la geleneksel kültürel bağı bulunan Türkiye, bundan önce birçok kez Uygular’a bu tür belgeleri verdi.
Ancak 50 Uygur, halen Bangkok’ta gözetim kampında tutuluyor.
UNHCR Tayland sözcüsü Vivian Tan, Tayland hükümetinin bu grubu istedikleri bir yere gidebilmeleri için serbest bırakması çağrısında bulundu.
Çin, Uygurların IŞİD ve diğer ayrılıkçı terör örgütleriyle bağlantılarının bulunduğunu savunuyor.
Ancak Tayland’da bulunan Uygurlar, Çinli olmadıklarını ve aslen Türkiyeli olduklarını söylüyor. Türk diplomatlar, tutuklu bulunan Uyguları ziyaret ederek onlara yasal seyahat belgeleri sağlasalar da, Tayland yetkilileri, Çin’in baskısı nedeniyle Uygurlar’ı serbest bırakmıyor.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Taylandlı bir yetkili, 350 Uygur’un Tayland hükümetine iltica statüsü için başvurmamış olmasını gerekçe göstererek, BM’nin elinde meşru bir neden bulunmadığını söyledi.
Uluslararası toplumun Tayland hükümetini, sorunu çözmede gösterdiği tavır nedeniyle eleştirmeye başlamasının ardından Tayland Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, ulusal güvenlik, göç ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkilileri acil toplanmaya çağırdı. Bununla beraber, yapılacak toplantıya Birleşmiş Milletler ve diğer insan hakları organizasyonlarından da temsilciler davet edildi.
Verilen haberlere göre, Çin hükümeti Tayland’ı ülkede bulunan Uyguları Çin’e göndermesi için baskı altında tutmaya devam ediyor.
Ancak Uygurlar’ın akibeti hakkında bir yorum yapmaktan kaçınan Tayland Başbakanı Prayut Chan-o-cha, Tayland’da bulunan Uygurların “bir süre” daha ülkede kalacaklarını açıkladı.