Tarihin en büyük definesi bulundu

Olaylar
Dünyadaki tüm define avcılarının hayalini süsleyen; gemi enkazlarının “kutsal kase”si olarak görülen İspanyol kalyonu San Jose bulundu. 307 yıl önce batırılan ve denizde kaybedilen hazinel...
EMOJİLE

Dünyadaki tüm define avcılarının hayalini süsleyen; gemi enkazlarının “kutsal kase”si olarak görülen İspanyol kalyonu San Jose bulundu. 307 yıl önce batırılan ve denizde kaybedilen hazinelerin en büyüğünü taşıdığına inanılan kalyonun enkazı, Karayip Denizi’nde Kolombiya’nın Rosario adaları açıklarında tespit edildi.

YOL KAPATIP DEFİNE ARADI

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos da haberi doğrulayarak, enkazın denizden çıkarılacağını ve içinde bulunanların müzede sergileneceğini belirtti. Gemide 600 civarında kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini ifade eden Santos, “San Jose’de bulunanlar için Cartagena kentinde dev bir müze inşa edeceğiz” açıklamasında bulundu. İspanyol kalyonu, Güney Amerika kolonilerinden toplanan altın, gümüş, elmas ve mücevheratı dönemin İspanya Kralı’nın İngilizlere karşı yürüttüğü taht mücadelesini finanse etmede kullanmak üzere Avrupa’ya götürüyordu. Ancak İngiliz savaş gemileri, Cartagena açıklarında kalyona saldırmıştı. İçinde 3 ila 17 milyar dolarlık hazine taşıdığı tahmin edilen San Jose, yükünü ele geçirmek isteyen İngiliz korsanların saldırısı sonrasında 8 Haziran 1708’de Cartagena’nın kuzeyinde batırılmıştı. Hazine uzmanları, denizaltı kameraları kullanarak batık geminin enkazını görüntüledi. Görüntülerde şimdilik sadece bronz eşyalar, silahlar ve çeşitli seramik eşyalar görülebildi.

‘KOMİSYON’ TARTIŞMASI

Batığı aramak için 1980’li yıllarda Kolombiya hükümetinden izin alan Amerikan “Sea Search Armada” firması ile Kolombiyalı yetkililer arasında hazine tartışması gündeme gelmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Belisario Betancur ile anlaşan firmanın hazinenin yüzde 5’ini alacağının ortaya çıkması üzerine konu mahkemelik olmuştu. 2007’de Kolombiya Adalet Yüksek Mahkemesi, San Jose’deki her şeyin Kolombiya devletinin kültürel varlığı olarak tanınmasına karar vermişti. Ancak Amerikan firması arama çalışmalarının masrafının 50 milyon dolardan fazla tuttuğunu belirtip, Kolombiya hükümetinden yüksek miktarda tazminat talep etse de henüz hiçbir şey elde edemedi.