Somali’ye Yardım Sağanağı

Olaylar
Devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının çağrılarına kulak verenlerin yaptığı bağışlar sağanak gibi akıyor. Başbakanlık verilerine göre 9 Ağustos günü mesai bitimine kadar Başbakanlık ve Diyanet...
EMOJİLE

Devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının çağrılarına kulak verenlerin yaptığı bağışlar sağanak gibi akıyor.

Başbakanlık verilerine göre 9 Ağustos günü mesai bitimine kadar Başbakanlık ve Diyanet’in hesabında 32 milyon 826 bin 768 liralık yardım birikti. Bugüne kadar Türk Kızılayı’na yapılan bağışlar da 6 milyon lirayı buldu. Somali’de her gün 15 bin yoksula sıcak yemek dağıtan Kimse Yok mu Derneği’nde toplanan miktar ise akşam saatlerinde 13 milyonu geçti. Diyanet Vakfı’nın banka hesaplarındaki paranın 10 milyon lirayı aştığını duyuran Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Öyle umut ediyorum ki Türkiye’nin başlattığı bu seferberlik, İslam âlemini de saracak ve bütün dünya ayağa kalkacak. İnsanlık büyük bir ayıptan kurtulmuş olacak." diye konuştu. Devlet ve STK destekli kampanyalarda 10 günde toplanan bağış miktarı 62 milyon lirayı geçti.

Kampanyaya özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Başkan Görmez, hafta başında Somali’ye gönderilen iki yardım uçağının ardından ayın 15 veya 16’sında bir geminin daha hareket edeceği haberini verdi. Bir ekibin Mogadişu’da olduğunu ifade eden Görmez, bu hafta iki uçağın daha bölgeye uçacağını söyledi. Başkan Görmez, kampanyanın fitre kısmının Ramazan içinde tamamlanacağını ancak yardım kısmının sonrasında devam edeceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı da açlıktan ölmemek için direnen Somali’ye göndermek üzere 6 mobil üniteyi hazır bekletiyor. Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından, her bir mobil ünitede hekim ve hemşire dahil 20 personelin içinde bulunduğu ekip, halka hizmet verecek. Bakan Recep Akdağ’ın verdiği bilgiye göre bir mobil hastanede 15-20 personel bulunuyor. Sağlık çalışanlarının tamamı gönüllülük esasına dayanılarak seçiliyor. Haiti, İran, Pakistan ve Endonezya gibi birçok bölgeye giden ekiplerin mükemmel hizmet verdiklerini ifade eden Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son raporunda Türkiye’den övgüyle bahsedildiğini anlattı. Yardımların planlanması ve uygulamaya konulmasında Başbakanlık Afet Dairesi ve TİKA ile birlikte çalıştıklarını aktaran Akdağ, "DSÖ’nün afet ve acil durumlarda müdahale ile ilgili bir raporunda, ‘Türkiye, bu hususta devasa bir tecrübeye sahip oldu. Dünyada bu işi en iyi yapan ülkelerden biri. Bütün dünyanın, bundan öğrenecekleri var’ ifadesine yer verildi. Bu, ülkemiz için çok büyük bir gurur kaynağıdır." ifadelerini kullandı.

5 LİRA YARDIM İÇİN

Diyanet:

‘AFRIKA’ yaz 5601’e gönder

Türk Kızılayı:

‘AFRIKA’ yaz 2868’e gönder

Kimse Yok mu:

‘ACLIK’ yaz 5777’e gönder

Zaman