Şeytan icadı silgileri yasaklayın!

Olaylar
“Silgiler şeytan icadıdır, sınıflarda yasaklanması gerekir!” Sözler İngiliz eğitim uzmanı, Londra ’daki King’s College’dan Guy Claxton’a ait. Claxton silgilerin, çocukları hata yapmaktan utanmalarına ...
EMOJİLE

“Silgiler şeytan icadıdır, sınıflarda yasaklanması gerekir!” Sözler İngiliz eğitim uzmanı, Londra ’daki King’s College’dan Guy Claxton’a ait. Claxton silgilerin, çocukları hata yapmaktan utanmalarına sebep olduğu görüşünde. Gençlerin ve çocukların hata yapmaktan, hatalarını fark edip onlardan ders çıkarmaktan korkmamaları gerektiğini söyleyen bilişsel bilimler uzmanı Claxton, İngiliz gazetesi Daily Telegrapgh’a yaptığı açıklamada “Silgi şeytan icadıdır çünkü hata yapmaktan utanma kültürünü sürekli hale getirir. Silgi dünyaya yalan söylemenin, ‘Hata yapmadım. İlk seferde doğru yaptım’ demenin yoludur. Bunun yerine çocukların hata yapmaktan korkmadığı, hatalarına bakıp onlardan ders çıkardıkları, anında doğru yanıta ulaşıp zeki göründükleri değil ama deneye yanıla öğrendikleri bir kültüre ihtiyacımız var. Doğru yanıta ulaşma süreciyle ilgilenmeleri gerekiyo” diye konuştu. 

HATALARI SİLEREK HAYATA HAZIRLANAMAZLAR

Milli gazete’de yer alan habere göre, Akademisyenin önerisi silgileri tamamen yasaklamak yönünde. Hatta üzerinde kocaman bir silgi resmi olan tabelalar hazırlayıp üzerine kırmızı çarpı işareti konulmasını öneriyor: “Çocuklara, hataların onların arkadaşı, onların öğretmeni olduğunu söylemeliyiz.” Claxton, hataları silmenin çocukları hayatın gerçeklerine hazırlanmaktan da alıkoyduğu görüşünde: “Gerçek dünyada kimse etraflarında olup işlerini düzene sokmayacak. 21. yüzyılda artık herkes kendi öğrenme sürecinin mimarı, küratörü, tasarımcısı olmak durumunda.”  (The Daily Mail)

Silgiyi Kim İcat Etti?

Günümüzde silginin hammaddesi kauçuktur. Kauçuk ağacı, sıcak iklimlerde yetişen, büyük ve kalın yapraklı bir bitkidir. Türkiye’de de Güney illerinde bolca yetişir. Kauçuk yumuşak ve esnek olduğu için silgi yapımının yanında eldiven, telefon kapağı vb. gibi pek çok alanda kullanılır.

1739 yılında Charles Marie de la Condamine isimli Fransız bir bilim adamı Amerika gezileri sırasında keşfettiği bu ağacı Avrupa’ya götürür.

1770 yılında Joseph Priestley kauçuğun siliş gücünü farketmiş ve çok küçük parçalar halinde 3 şilinden(para birimi) satmış.

Joseph Priestley‘in sattığı kauçuklar ham olduğu için tıpkı ekmek kırıntısı gibi hemen liğme liğme oluyormuş. 1839 yılında Charles Goodyear kauçuğu kükürtle işlemiş ve daha dayanıklı hale getirerek silerken parçalanmasını önlemiş.

1858 yılında Amerika’lı Hymen Lipman silgiyi kurşun kalemin arkasına yerleştirerek patentini almış. Ama daha sonra patenti adamın elinden geri almışlar çünkü iki ürünün birleştirilmesi patent almak için yeterli değilmiş.