Paris‘te 1 saldırgan teslim oldu 2 kardeş aranıyor

Olaylar
Fransa polisi, çarşamba günü öğle saatlerinde Paris’te Charlie Hebdo isimli haftalık mizah dergisini basarak 12 kişiyi öldüren saldırganların kimliklerini tespit etti. Fransız vatandaşı olan üç ...
EMOJİLE

Fransa polisi, çarşamba günü öğle saatlerinde Paris’te Charlie Hebdo isimli haftalık mizah dergisini basarak 12 kişiyi öldüren saldırganların kimliklerini tespit etti. Fransız vatandaşı olan üç saldırgandan ikisi 34 yaşındaki Said Kouachi ve 32 yaşındaki Chérif (Şerif) Kouachi isimli iki kardeş.

Saldırıda silah kullanmayan 18 yaşındaki üçüncü saldırgan Hamid Murad, perşembe sabah erken saatlerde polise teslim oldu.

Şüpheli Kouachi kardeşlerin Paris’te yaşadığını söyleyen polis, saldırganlardan birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliğini unuttuğunu bildirdi.

Gazetelere ilan veren polis, saldırganlar hakkında bilgisi olanların güvenlik güçlerine haber vermesini istedi.

Fransa polisinin terörle mücadele ekipleri, başkent Paris’in yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Hamid Murad’ın yaşadığı Reims kentinde operasyon düzenledi.

Ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kardeşlerden Cherif Kouachi’nin sabıkası olduğu öğrenildi. 2005’te bir terörist grupla ilişkisi nedeniyle Irak’a gitmek üzereyken 2008’de tutuklanan Kouachi, 18 ay hapis yattı.

Saldırının detayları

Derginin binası 2011’den bu yana polis koruması altındaydı. Reuters’a konuşan güvenlik uzmanı Anne Giudicelli, “Daha önce bir keşif yapıldığı belli. Güvenlik önlemlerinde küçük bir çatlak buldular” diye konuştu. Uzmanlar, Kalaşnikof silah kullanan saldırganların özel bir eğitim almış olabileceğine işaret ediyor.

Görgü tanıklarının anlattığına göre saldırganlar, dergiye, haftalık planlama toplantısının yapıldığı sırada, yani derginin en kalabalık olduğu günde geldi. Resepsiyondaki teknisyeni vuran iki saldırgan, daha sonra toplantı odasındaki gazetecilerin üzerine ateş açtı.

Saldırıdan kurtulan karikatüristlerden Coco lakaplı Corinne Rey, Fransız L’Humanité gazetesine yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kreşten kızımı almıştım. Geri dönüp kapıya geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski’ye, Cabu’ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide’den olduklarını söylediler.”

Saldırganlar, binadan çıkarken bir süre polisle çatıştı. Bu çatışmada iki polisin vurulması görüntülere de yansıdı.

Yaralılara ilk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri, ölenlerin başlarından ve göğüslerinden vurularak infaz edildiklerini söyledi.

2011’de de saldırıya uğramıştı

Olayda hayatını kaybeden 4 karikatürist arasında derginin 2009’dan bu yana genel yayın yönetmenliğini yapan Stephane Charbonnier de bulunuyor.

Paris Savcılığı, saldırıda dergide çalışan dört karikatürist ile iki polisin de arasında bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 4’ü ağır 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

Amatör kamera görüntülerinde, saldırganlardan birinin “Allahu ekber” diye bağırdığı duyuluyor. Bir başka görüntü kaydında da saldırganlar Fransızca olarak, “Charlie Hebdo’yu öldürdük. Peygamber Muhammed’in öcünü aldık” diye bağırıyor.

2011 Kasım’ında da kapak sayfasına Hazreti Muhammed’i temsil eden bir resim koyarak tepki çeken dergi, bir süre sonra saldırıya uğramıştı. Bu olaydan sonra derginin yeni binası polis koruması altındaydı.

Yerdeki polise kurşun

Paris Savcılığı, saldırıda öldürülen polislerden birinin 42 yaşındaki Ahmed Merabet olduğunu açıkladı. Söz konusu polis, olay sırasında çekilen görüntülerde yaralanıp yere düştükten sonra ellerini kaldırarak saldırganlardan ateş etmemesini istiyordu. Ancak onlar polise son bir kurşun daha sıkıyorlardı.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen kişi ya da örgüt olmadı.

Avrupa başkentlerinde protestolar

Aljazeera’nın haberine göre Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen silahlı saldırı, başkent Paris başta olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde yürüyüşlerle protesto ediliyor.

Son 20 yılın en büyük terör saldırısını yaşayan Fransa’nın yaklaşık 40 ayrı noktasında düzenlenen gösterilere katılanlar “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) pankartı taşıdı.

Başkent Paris’te binlerce gösterici öğle saatlerinden itibaren ifade özgürlüğünün bir sembolü olarak ellerindeki kalemlerle Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Elysee Sarayı ve ülkedeki tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yaptığı basın açıklamasında 8 Aralık Perşembe gününü ulusal yas günü ilân ettiklerini söyledi.

Sosyal medyada ise #jesuischarlie hashtagiyle saldırıya tepki yağarken, #CharlieHebdo hashtagi dünyada trending topic oldu.

Fransız haber ajansı AFP çalışanları, Charlie Hebdo’ya destek için ‘Je suis Charlie’ pankartlarıyla poz verdi.

Berlinliler Fransa için toplandı

Berlin’deki gösterilerin adresi, Fransız Büyükelçiliği yakınlarındaki tarihi Brandenburg Kapısı oldu.

Büyükelçilik binasının giriş kapısı önünde bir taziye köşesi açıldı. Bayrakların yarıya indirildiği büyükelçiliğin kapısına saldırıda ölenlerin karikatürleri asıldı, anma için mumlar yakıldı ve karikatürlerin önüne çiçekler bırakıldı.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı protestoda Fransa’nın Berlin Büyükelçisi Philippe Etienne ve Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann da hazır bulundu.

‘Je suis Charlie’ pankartlarının yanında, üzerinde “Avrupa dayanışma halindedir” yazan pankart da açıldı.