Ortadoğu’da dini gerilim yükseliyor

Olaylar
Dini grupları hedef alan ayrımcılık ve düşmanlığın, Kuzey ve Güney Amerika dışında tüm dünyada artarak son altı yılın en üst seviyesine çıktığı bildirildi.  Merkezi Washington’da bulunan&nb...
EMOJİLE

Dini grupları hedef alan ayrımcılık ve düşmanlığın, Kuzey ve Güney Amerika dışında tüm dünyada artarak son altı yılın en üst seviyesine çıktığı bildirildi. 

Merkezi Washington’da bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan rapor, 198 ülkenin üçte birinde din temelli düşmanlığın 2012’de bir önceki yıla oranla yüzde 29 arttığını ortaya çıkardı.

Din temelli düşmanlık, en fazla 2010 ve 2011’deki “Arap Baharı” olarak bilinen ayaklanmaların etkilerinin hala hissedildiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde arttı.

Avrupa, dini inanışlarına uygun giyinen kadınların uğradığı tacizler ve Fransa’da bir haham ile üç Yahudi çocuğun öldürülmesi nedeniyle din temelli şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği üçüncü bölge oldu. 

Araştırmaya dahil edilen ülkelerden beşte biri, din temeli terörizm ile azınlıktaki dini grupları hedef alan şiddet olaylarına sahne oldu. 

Pew raporuna göre, dünya nüfusunun yüzde 76’sı hükümetler ya da çoğunluk tarafından uygulanan baskı nedeniyle dini inanışlarında kısıtlamalarla karşılaşıyor. 

Rapor, Yahudi karşıtı eylemler, Müslümanlar tarafından kiliselere düzenlenen saldırılar ve Budistlerin Müslümanlara uyguladığı şiddet gibi olayların, 2012’de yüzde 33’e yükseldiğini gösterdi. Bu oran, 2011’de yüzde 29, 2007’de de yüzde 20’ydi.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan Hristiyanlar ile Müslümanlar, 110 ülkede resmi ve toplumsal düşmanlığa maruz kalıyor. Yahudiler ise 71 ülkede düşmanlıkla karşılaşıyor.

Hükümet eliyle yapılan dini kısıtlamaların en yoğun olduğu ülkeler, Mısır, Endonezya, Rusya, Pakistan ve Myanmar oldu.