Amerikan toplumundaki adaletsiz gelir dağılımına karşı gençlerin başlattığı protestoya sendikalar da destek verince protestocuların sayısının 10 bini bulduğu tahmin ediliyor.
Amerika’da her geçen gün dalga dalga büyüyen protesto gösterileri New York dışında Boston, Los Angeles, Philadelphia, Seattle, Savannah şehirlerine de sıçradı. Bugün Washington D.C. ile Florida’nın Tampa şehirlerinde de gösteriler bekleniyor.
Üç haftadır İkiz Kuleler’in hemen yanındaki Zuccotti parkını işgal eden gençler amaçlarına ulaşma yolunda. Tam 20 gün önce bir avuç üniversite öğrencisinin protestosu ile başlayan Wall Street’i İşgal protestosu nihayet sendikalarında destek vermesiyle ülke genelinde dalga dalga yayılmaya başladı.
Geçtiğimiz cumartesi 700 göstericiyi New York Polisi’nin (NYPD) gözaltına almasından sonra bir anda Amerika’nın en çok konuşulan gündemi haline gelen Wall Street’i İşgal protestoları, çarşamba günü gövde gösterisine dönüştü. Zuccotti parkta konaklayan gençlerin etrafında kalabalıklar günün erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Festival havasında başlayan parktaki gösteri adeta protestocuların kişisel yeteneğini sergilediği şova dönüştü. Kimileri nükleer enerjiyi, kimileri savaşı, kimileri ABD eski başkanlarından George W. Bush’u kimileri zenginleri kimileri de kapitalizmi boyadıkları resimlerle, taşıdıkları dövizlerle ve kostümlerle protesto etti.
Parkın ortasında kurulan seyyar mutfaktan protestoculara yemek ikramı yapılırken, birçok katılımcının da burada konaklayanlara destek amacıyla yardımda bulundukları görüldü. Kimi protestocular Zucotti parka çocukları ile birlikte gelirken, bazıları da toplu olarak meditasyon yaparak rahatlamaya çalıştı.
Protestocular arasında yaşlılar da vardı. Onlardan birisi de Dave Silver idi. Türk olduğumu öğrenince Nazım Hikmet’ten söze başladı Silver ve ardından da, “Irkçılığın ve kapitalizmin son bulması için buradayım.” dedi. Protestocular arasında 80’nini aşmış bir diğer protestocu da Ned Yelovich idi. Yelovich duygularını şöyle ifade etti: “Bugün buradayım çünkü bu insanların adalet adına güzel bir iş yaptıklarını düşünüyorum. 1776 yılında İngiltere’ye karşı nasıl Amerikan halkı baş kaldırmış ise bugün de kendi ülkemizin asillerine karşı bir devrim için buradayız. Bizim protestomuz Başkan Obama’ya karşı değil ülkemizin çok ama çok zenginleri ve büyük şirketlerine karşı.”
Bir anlamda Çay Partisi’nin karşıtları olarak adlandırılabilecek Wall Street İşgalcileri arasında üniversite öğrencilerinin yanında işlerini kaybeden öğretmenler, işçiler ve sağlık elemanları ile farklı meslekten birçok insan yer alıyor.
Öğlenden sonra Zuccotti parktan Amerika’nın ilk federal mahkemesi olan New York Federal Mahkemesi’nin önündeki Foley Meydanı’na yürüyen kalabalığın yürüyüş güzergahı da polis tarafından tayin edildi. Göstericilerin geçtiği sokakları trafiğe dahi kapamayan NYPD, binlerce insanı dar kaldırımlarda yürüttü.
Meydanda “Biz yüzde 99’uz ve yüzde 1’e karşıyız”, “Tam gün tüm hafta Wall Street işgal altında” gibi dövizler taşırken göstericiler New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, NYPD, Wall Street Journal gazetesi, Fox TV kanalı da protesto edildi.
POLİS SERT MÜDAHALEDEN KAÇINMADI
Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği protesto olayı genelde olaysız geçerken, akşam saatlerinde NYPD, Wall Street’e girmek isteyen protestocularla önce münakaşa etti sonra da müdahale. Gün boyu festival havasında geçen gösteriler akşam saatlerinde polis ile protestocular arasında arbedeye dönüştü. Polisin cop kullanarak göstericileri dağıtmaya çalışırken buarada 30 civarında prptestocuyu da gözaltına aldı. NYPD henüz tam olarak kaç kişinin gözaltına alındığına dair bilgi vermedi.
GÖSTERİLER YAYILIYOR
New York dışında Amerika’nın farklı şehirlerinde de çarşamba günü toplumdaki adaletsiz gelir dağılımı protesto edildi. İlk defa New York’ta 17 Eylül’de başlayan protesto gösterileri Boston, Cennectivut, Seattle, Savannah, Los Angeles, Philadelphia, Baltimore ile St. Louis şehirlerine de sıçradı. Bugün de (perşembe) Washington D.C ile Florida eyaletinin Tampa şehirlerinde gösterilerin olması bekleniyor.
ARAP BAHARI İLHAM KAYNAĞI OLDU
Wall Street protestolarının ilham kaynağı Arap Baharı oldu. Stanford Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Susan Olzak, ‘‘Wall Street’i İşgal protestoları Amerikan tarihinde ilk defa liberal ekonominin ciddi şekilde protesto edilmesidir’’ dedi.
Wall Street’i İşgal protestolarına kadar kimsenin ABD’de böyle bir gösterinin olabileceğini öngöremeyeceğini aktaran Olzak, göstericilerin toplumun her kesiminden olduğunu bu sebeple belli bir sınıfın hareketi olarak adlandırılamayacağını aktardı.
Amerikan basını Arap Baharı’nın Wall Street İşgali’ne ilham kaynağı olduğu yorumlarını yapıyor. CNN web sayfasında Wall Street İşğali, Arap Baharı’ndan esinlendi diye yazarken, Los Angeles Times gazetesi ‘‘Bizde Arap Baharı taktiğini kullanabiliriz’’ diye yazdı.
MICHAEL MOORE DA GÖSTERİDEYDİ
Muhalif duruşu ile tanınan ve Türkiye’de de yaptığı belgesel filmlerle tanınan Michael Moore da New York’taki Wall Street gösterisine katıldı. Göstericiler ile tokalaşan Moore, ‘‘Bu ülkede nereye giderseniz gidin Wall Street İşgalini destekleyenlerin olduğunu görürsünüz’’ dedi.
Protestoların başladığında herkesin birkaç hippinin işi diyerek hafife aldığına dikkat çeken Moore, ‘‘Ancak sağlık sigortalarını, işlerini, evlerini kaybedenler katılınca bu iş onlarında oluverdi’’ dedi.
Aktif Haber