Irak’ın tartışmalı milis gücü Haşdi Şabi nedir, nasıl oluştu?

Olaylar
Irak’ta Felluce’yi terör örgütü DAEŞ‘ten kurtarma operasyonuna katılan Şiimilislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, “hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve s...
EMOJİLE

Irak’ta Felluce’yi terör örgütü DAEŞ‘ten kurtarma operasyonuna katılan Şiimilislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, “hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve sivillerin ölümüne neden olma” iddiaları nedeniyle ülkede yeniden tartışma konusu oldu.

Irak’ta DAEŞ’in Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit’te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani’nin “cihat” çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran’a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Söz konusu oluşum, Musul, Tikrit ve Enbar’da DAEŞ’e karşı direniş gösteremeyen ve kırılma yaşayan Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kurulmuş olsa da, daha sonra Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi tutum sergileyip zaman zaman ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulundu.

Haşdi Şabi çatısı altındaki gruplar

Haşdi Şabi milislerinin sayısıyla ilgili resmi bir veri yok, ancak bu örgütlenme altında yaklaşık 300 bin civarında milis olduğu belirtilirken, İran‘ın Haşdi Şabi‘ye maddi, askeri, istihbarat ve operasyon yapabilme gibi konularda destek vererek bu yapı üzerinde kontrol sağladığı biliniyor.

“Ciddi kaygılara neden oluyor”

Irak meclisindeki Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Şahevan Abdullah, “DAEŞ’e karşı Sünni bölgelerinde başlatılan operasyonlarda Haşdi Şabi’nin de yer alması, bölgedeki birçok siyasi ve insan hakları gözlemcisi, Sünniler ve uluslararası toplumun ciddi kaygılarına neden oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Haşdi Şabi yetkilileri yargılanabilir”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kuruluna bağlı İnsan Hakları Komisyonu Danışmanı Kurmanç Osman da savaş ortamı son bulduğunda Haşdi Şabi’nin bazı üst düzey yetkilileri yargılanabileceğini söyledi.