Bir anda ortaya çıkan bu olayların gelişmesinde değişik faktörlerin etkisi konuşuluyor. Uzmanlara göre yaşanan bu şiddet olaylarının birden fazla sebebi var. İşte bunlardan bazıları…
Sosyal Medya Faktörü
Suç vakalarının örgütlenmesinde sosyal medya ağlarının kullanıldığı en çok tartışılan konulardan biri. Bilhassa gençler sosyal etkileşimde teknoloji kullanmayı tercih ediyor.
Sosyal Yardımlara Bağımlılık
Uzmanlara göre sosyal yardımlara bağımlı olan gençler kendilerinde bir takım eksiklerin olduğu hissine kapılabiliyor. Bunun dışavurumu da değişik şekillerde olabiliyor.
Fırsatlardan Yararlanma
Ayaklanmaya bulaşanların sayısı arttıkça, diğerleri de onlara katılma isteği duyuyor, yüzlerce kişinin arasında bir kişinin yakalanmasını imkansız görüyorlar.
Tüketim Kültürü
İnsanların sahip oldukları hiçbir şey olmadığında olan budur, güçlerinin yetmediği şeyler, devamlı gözlerinin önünde olursa ve günün birinde bunları alma imkanlarının olabileceğine inanmalarını gerektirecek hiçbir sebep yoksa, bu yaşanır.
Çete Kültürü
Bazı uzmanlar, rap müzikle ilişkilendirilen, şiddeti öven, polis ve ebeveynden ise nefrete dayalı bir kültürün etkisi olduğunu savunuyor. Yaşananlardan bu kültürü sorumlu tutuyor.
Irkçılık
Şiddet olayları, 29 yaşındaki siyah bir genç, Mark Duggan’ın Cumartesi günü polis tarafından öldürülmesiyle başladı.Çok sayıda siyah erkek ve kadın, ilgileri olmadığı halde suçlu muamelesi gördü. Bu son ayaklanmaların sebebi bu değil ama payı var.
Polisin Yetersizliği
Polisin "tazyikli su" kullanmasına izin verilmemesini "delilik" diye nitelendirildi. İngiltere Başbakanı David Cameron da polisin süreci iyi yönetemediği kanaatinde…
Harcama Kesintileri
Eğer harcamalarda dev kesintiler yapıyorsanız, her zaman bunlara karşı son yaşanan türden bir isyanın olması ihtimali vardır.
Babanın Eksikliği
Bu olaylara karışanların hayatında erkek rol modellerin eksikliği yatıyor olabilir. Hapisteki genç suçluların pek çoğunda olduğu gibi, bu olaylara karışan çete üyelerinin de bir ortak noktası var: o da evde, başlarında bir baba figürünün bulunmaması.
Sosyal Dışlanma
Ayaklanmalara karışan gençlerin kendilerini, var olan topluma ve o toplumun değerlerine ait hissetmediklerinin etkisi tartışılıyor. Gençler, "devamlı aşağılandıkları, mülk zengini bir toplumun içinde devamlı mülksüzleştirildikleri" hissi içinde.
BBC Türkçe