Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerde başarı elde etmesi beklenen Müslüman Kardeşler heyetinin bu ziyareti, Mübarek sonrası Mısır’ın Gazze siyasetinde büyük bir değişimin işareti olarak değerlendirildi.
Cuma el-Emin’in liderlik ettiği heyet, Gazze’deki yönetimin başbakanı İsmail Haniye’ye veda ziyareti yaptıktan sonra bir basın toplantısı düzenledi.
Heyet adına konuşan El Amin, ‘‘Gazze’yi ziyaret eden heyette yer kalmaktan çok mutluluk duyuyorum. Adaletsiz ablukaya rağmen bu ziyaret bizi mutlu etti” dedi. Konuşmasında İsrail’i de eleştiren El Amin, ”İsrail barış istediğini söylemesine rağmen, buradayken bile üstümüzde uçuşan uçakların seslerini duyuyoruz. Söz ettikleri barış nerede? Buna dair, barış anlaşmasına dair bir işaret gösterin” diye konuştu.
Gazze’yi ilk kez ziyaret ettiklerine dikkat çeken El Amin, ”Gazze’yi ziyaret ettikten sonra gördüklerimiz karşısında mutlu olduk. Savaş sırasında yok edilenlerin yeniden inşa edildiğini gördük. Hiçbir zaman çalışmaktan yorulmayan ve Gazze’nin kaybettiklerini yeniden kazandırmaya çalışan gerçek adamları gördük” diye konuştu.
”Hamas hükümetinin neler başardığını anlatacağım”
İsrail’in son saldırısında ölenlere de gönderme yapan Amin "Allah’a söz verdikleri şeyi gerçekleştirenleri de gördük" ifadesini kullandı.
Gazze’de değişik yerleri ziyaret etiklerini ve hükümetin yaptıkları karşısında büyük bir mutluluk duyduklarını kaydeden El Amin, ‘Gidip burada gördüklerimizi anlatacağım. Çektiğiniz acıları anlatacağım. Ayrıca buradaki hükumetin neler başardığını anlatacağım” şeklinde konuştu.
Amin, İsrail basınında yer alan ziyaretleri ile ilgili olumsuz haberlerin hatırlatılması üzerine, ”Ne zaman İsrail basını böyle bir ziyaretten, böyle toplantılardan memnuniyet duydu? Ne zaman İsrail basını, Müslüman ve Arapların el sıkışmasını memnuniyetle karşıladı? Bu oldukça normal bir şey İsrail basınından duyabileceğimiz bir şey” dedi.
-Müslüman Kardeşler ve Hamas
Müslüman Kardeşler örgütü, Hasan el-Benna tarafından 1928’de Mısır’da kuruldu. Modern bir İslam toplumu kurulabilmesi için Kuran-ı Kerim ve sünnetin kılavuzluğuna dönülmesini savunan hareket, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kendine geniş bir taban buldu. Zaman içinde yasaklanan ve liderleri idam edilen örgüt, faaliyetlerine devam etti. Mısır’da yasaklanmasına rağmen, bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı.
Gazze’yi yöneten Hamas da, 1987’de Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından ilk intifadanın başlangıcında Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu.
Hamas, şimdiye kadar Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olup da hükümet kurmayı başaran tek örgüt oldu.
AA