Hangi ülkede kaç nükleer silah var?

Olaylar
Nükleer silah sahibi ülkeler, silah varlıklarını sayıca düşürse de yürüttükleri modernizasyon programlarıyla daha etkili nükleer kapasiteye sahip oldukları bildirildi. TRT Haber’de yer alan habe...
EMOJİLE

Nükleer silah sahibi ülkeler, silah varlıklarını sayıca düşürse de yürüttükleri modernizasyon programlarıyla daha etkili nükleer kapasiteye sahip oldukları bildirildi.

TRT Haber’de yer alan habere göre, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), dünya genelinde nükleer silahlar konusundaki gelişmeleri ve mevcut eğilimleri değerlendiren yıllık nükleer güç raporunu açıkladı.

Rapora göre, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması çerçevesinde nükleer silah bulundurma hakkı uluslararası toplumca tanınan Çin, Fransa, ABD, Rusya ve İngiltere ile bu çerçevede olmayıp fiili olarak bu silahlara sahip Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore olmak üzere 9 ülke, 2014 yılı verileriyle kullanılmaya hazır durumda yaklaşık 4 bin adet nükleer silaha sahip. Ancak bütün nükleer silah başlıkları hesaba katıldığında 2013 başında 17 bin 270 olan bu ülkelerin nükleer silah sayısı şimdi yaklaşık 16 bin 300’e inmiş bulunuyor.

Raporda sunulan tabloya göre ülkelerin 2010-2014 nükleer rakamları şöyle:

Ülke              2010      2014

ABD              9600      7300

Rusya          12000    8000

İngiltere       225         225

Fransa         300         300

Çin                240        250

Hindistan     60-80    90-110

Pakistan       70-90   100-120

İsrail              80          80

Tabloya göre, geçen 5 yılda dünyadaki nükleer savaş başlıklarının sayısında düzenli bir azalma var. Ancak bu rakamlar, dünyadaki mevcut nükleer silahların yaklaşık yüzde 93’üne sahip oldukları tahmin edilen Rusya ve ABD’nin 2011 yılında imzaladıkları Stratejik Saldırı Silahlarının Daha Fazla Kısıtlanması ve Azaltılması Anlaşması (New START) uyarınca bu silahları söküm ve imhasından kaynaklanıyor.

İndirimde belirleyici olan bu iki ülkenin tutumu sürse de uygulama hızının, 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında düştüğü gözleniyor. Ayrıca ABD ve Rusya dahil bütün nükleer silah sahibi ülkeler kalan nükleer güçlerini ve büyük nükleer silahlarını öngörülebilir bir gelecek için sürdürmeye kararlı görünüyor.

NİCELİKTE DÜŞÜŞ, NİTELİKTE YÜKSELİŞ

SIPRI raporuna göre, sonuçta nükleer silah sayılarında düşüş devam etse de Rusya ve ABD özellikle eskiyen savaş başlıkları ve üretim tesisleri gibi kalan silahlarını geniş bir modernizasyona tabi tutuyor. Bu bilgi de bu ülkelerin nükleer silah depolarını sadece elden geçirdikleri ve sayısal olarak bir düşüş olsa da kapasite ve etkinlik bakımından daha güçlendirdikleri anlamına geliyor. Bu arada, nükleerde başı çeken ABD ve Rusya dışındaki nükleer güçlerin varlıkları bu iki ülkeye göre çok küçük olsa da bunların da hepsi yeni silahlar geliştiriyor ya da bu yönde bir eğilim gösteriyorlar.

İSRAİL VE KUZEY KORE

SIPRI’nın raporunda Çin, Hindistan ve Pakistan’ın nükleer varlıklarını genişletmeye devam ederken şimdiye kadar nükleer silah sahibi olduğu konusunda bir açıklama yapmayan İsrail’in nükleer silah sayısı 80 olarak belirtildi ve bu ülkenin İran’daki durumun nasıl gelişeceğine bakarak yeni tutumu konusunda bekleme sürecinde göründüğü kaydedildi. Tabloda yer verilmeyen Kuzey Kore konusunda ise artık uzmanların bu ülkenin az sayıda da olsa nükleer silah sahibi olduğu konusunda birleştiği belirtildi. Kuzey Kore’nin sahip olduğu nükleer silah sayısı 6-8 arasında tahmin ediliyor.

RUSYA VE ÇİN’İN İNDİRİM FAALİYETLERİ KAPALI

Öte yandan nükleer silah sahibi devletlerden sadece ABD’nin, silah stokunun durumu ve kapasitesi konusunda daha önce kapsamlı bilgiler açıkladığı, İngiltere ve Fransa’nın ise bilgilerini kısmen duyurdukları belirtildi. Rusya’nın ise yeni START anlaşması uyarınca bilgileri ABD ile paylaşsa da ayrıntılı silah indirimini açıklamayı reddettiği ve ABD hükümetinin de Rusya ile Çin’in nükleer gücü konusunda detaylı bilgileri açıklamayı durdurduğu kaydedildi.