Gözler Mısır’daki seçimlerde

Olaylar
Mısır’da kritik cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde arttırılan güvenlik önlemleri çerçevesinde, ülkeye yasadışı yollardan giren 26 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Mısır güvenlik kaynakların...
EMOJİLE

Mısır’da kritik cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde arttırılan güvenlik önlemleri çerçevesinde, ülkeye yasadışı yollardan giren 26 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mısır güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Kahire’nin doğusundaki İsmailiye bölgesinde, ülkeye yasadışı yollardan girdikleri belirlenen 24’ü Filistinli 26 kişi yakalandı. Gözaltına alınan diğer zanlıların ise Ürdün ve Suriye uyruklu oldukları öğrenildi.

Yetkililer, cumhurbaşkanlığı seçiminin 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak ikinci turunda yaşanması muhtemel şiddet olaylarına karşı ülke genelinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını belirtti.

Siyasi gözlemciler de, kamuoyunda derin bölünmelere yol açan seçim sürecinin, Anayasa Mahkemesi’nin meclisi feshetmesi ve devrik rejimin son başbakanı Ahmed Şefik’e adaylık izni vermesinin ardından daha büyük gerilime yol açtığına işaret ederek, seçim sırasında ve akabinde şiddet olaylarının meydana gelebileceği uyarısında bulunuyor.

DİN ADAMLARI KAPIŞTI
Mısır’da 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak kritik cumhurbaşkanlığı seçimi, iki önemli din adamı arasında şiddetli tartışmaya yol açtı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde tarafsız ve her adaya eşit mesafede olduğunu ilan ederek tartışmalara yol açan Mısır Müftüsü Ali Cuma, ”seçimde tarafsız kalmak haramdır” diyen Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf el-Karadavi’ye sert eleştiriler yöneltti.

Karadavi, Katar’da verdiği Cuma namazı hutbesinde, Ezher yöneticileri ile Mısır Müftüsü’nü devrim düşmanlarına destek vermek, ”hak” yerine ”batılın” yanında yer almakla suçlamıştı. Karadavi, Mısır’daki seçimin önemine atıfla, ”Gelinen aşamada tarafsız kalmak dinen haramdır ve oy kullanmayan kimse de, şahitlikten kaçan kişi gibidir” ifadelerini kullanmıştı.

Karadavi’nin suçlamaları üzerine bir açıklama yapan Müftü Cuma, seçimde tarafsız kalmasının gerekçelerini açıklayarak, dinin siyasetle ilgisinin olamayacağını vurguladı. Siyasi kurumların zaman ve mekanla değişeceğini belirten Cuma, dini siyasi bir partiyle ilişkilendirmenin dine karşı yapılmış bir kötülük ve ihanet olacağını belirtti.

Tarafsız kalmasının, dini kimliği nedeniyle seçmenlerin kararını etkilemekten kaçınma amacını taşıdığını belirten Cuma, Karadavi’nin şahsi çıkarları nedeniyle Müslüman Kardeşler’e destek verdiğini ileri sürdü. Müftü Cuma, Karadavi’nin sadece bir partiye hizmet eden fetvalar vermekten de uzak durması çağrısında da bulundu.

AA