Suriye’nin İdlib kentine bağlı Cisr Eş Şuğur kasabasındaki olaylarda ölenlerin gömüldüğü toplu mezarların bulunması için çalışmalar devam ediyor. Şimdiye kadar 2 toplu mezar bulunduğu belirtildi.
72 askerin hayatını kaybettiği askeri istihbarat binasının arkasında bulunan ilk toplu mezardan 12 ceset çıkarıldı.
Elleri ve kolları kesilmiş cesetler
Kasaba çöplüğünün altında bulunan ikinci toplu mezardan çıkarılan 8 ceset, dehşeti ortaya koydu. Cesetlerden birinin bacakları kesilmiş, biri yakılmış, birinin kafatası parçalanmış, biri de parçalar halinde çöplüğün altına gömülmüş. Adli tıp doktoru Zahir Hacco, cesetlerin 10-12 gün önce gömüldüğünü tespit ettiklerini söyledi.
Geri dönen 65 kişi işkencede öldü
Türkiye’den Suriye’ye geri dönen 65 Suriyeli’nin ülkelerinde işkenceye uğradığı, kaybolduğu veya öldürüldüğü iddia edildi. Bölgede farklı toplu mezarların çıkacağı tahmin ediliyor. CİRS EŞ ŞUĞUR
ORDU MARAT EL NUMAN’A GİRDİ
Suriyeli askerlerin, iki günlük kuşatmanın ardından ülkenin kuzeybatısındaki Marat El Numan’ı ele geçirdiği bildirildi. Suriyeli insan hakları eylemcisi Mustafa Osso, tank ve helikopterler eşliğinde çok sayıda askerin dün sabah Marat El Numan’a girdiğini söyledi. Hükümet karşıtı protestoları kayıt altına alan Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı gruptan Ömed İdilbi de kentte kontrolün askerlerde olduğunu ifade etti.
ESAD PROTESTOSU
Angelina Jolie’nin, mültecilerin kaldığı çadır kenti ziyareti öncesinde ortalık karıştı. Kalabalık bir grup, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı protesto ederek, ‘özgürlük’ istedi. Ellerinde Türkçe, Arapça ve İngilizce dövizlerin yanı sıra temsili tabutlar taşıyan sığınmacılar, çadır kentin ana girişine doğru topluca yürüyerek, burada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine sloganlar atarak, protesto gösterisi gerçekleştirdi. Eylemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ünlü film yıldızı Angelina Jolie’ye sevgi gösterilerinde de bulunuldu. Suriye’deki olaylar sürerken, yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısıysa 9 bin 693’e ulaştı. İstanbul’da da Esad karşıtı gösteriler yapıldı.
Tüm ihtiyaçları karşılanıyor
Türk Kızılayı tarafından ikisi Yayladağı, ikisi Altınözü ve birisi Reyhanlı ilçesinde olmak üzere kurulan toplam 5 geçici çadır kentte, Suriyelilere sağlık hizmetinin yanı sıra 3 öğün yemek verildiği ve tüm ihtiyaçlarının karşılandığı belirtildi. Kamplarda çocuklar için de park bulunuyor.
Şiddetin boyutunu tarif edemeyiz
Türkiye’ye tedavisi süren 73 Suriyeli’den bir kısmının darp, işkence veya keskin nişancının açtığı silahla yaralama mağduru olduğu, tedavi gören üç kadından ikisinin de kurşun yarasıyla yaralı olduğu öğrenildi. Yaşadıklarını STAR’a anlatan yaralılar ve yakınları, şiddetin ulaştığı boyutu ‘tarif bile edilemeyez’ diye tanımlıyor. Sınırın sıfır noktasındaki Güveççi köyü yakınında, Suriye sınırları içinde kamp kurduğu öğrenildi. Cisr Eş Şuğur kasabasından kaçarak Türkiye sınırına yakın noktalardaki çadırlarda yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin, yiyecek, içecek ve ilaç sıkıntısı çektiği görüldü. 15 bin silahlı Suriye güvenlik gücünün kent ve civardaki köylere gerek evlere baskınlar düzenlediğini için Türkiye sınırına kaçtığını söyleyen Suriyeli Kadir Basim, evlerine dönen köylülerin işkence gördüğünü kaydetti.
Star