Gazze’de Mescid-i Aksa hasreti

Olaylar
Gazze halkının, Mescid-i Aksa hasreti devam ediyor. Birinci Filistin intifadasının meydana geldiği 1987’den bu yana Gazzelilerin Mescid-i Aksa ziyareti ve Kudüs’e girişi yasak. İsrail, bu ...
EMOJİLE

Gazze halkının, Mescid-i Aksa hasreti devam ediyor. Birinci Filistin intifadasının meydana geldiği 1987’den bu yana Gazzelilerin Mescid-i Aksa ziyareti ve Kudüs’e girişi yasak. İsrail, bu politikasını 2000 yılındaki ikinci Filistin intifadasından sonra daha da genişleterek bütün Batı Şeria ve Gazze halkının Kudüs’e girişini ve Mescid-i Aksa’da namaz kılmasını yasakladı.

Yıllardır Kudüs’e girişlerine izin verilmeyen ve Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmekten mahrum bırakılan Gazzelilerden 52 yaşındaki Kenz Camisi imamı Şeyh Zıyai es-Susi, ilk defa Mescid-i Aksa’yı 1979’da ziyaret ettiğini söyledi.

Susi, sözlerini şöyle sürdürdü:
”İsrail 1980-1987 yılları arasında Gazze halkının Mescid-i Aksa’ya girmesine ve ‘itikaf’ (ibadet niyetiyle camide kalmak) yapmasına izin veriyordu. 1,5 saatlik gece yolculuğu sonrası ulaştığımız Mescid-i Aksa’da geceyi ibadetle geçiriyorduk. Şimdi o günleri hatırlıyor ve Allah’a tekrar nasip etmesi için dua ediyoruz.”

14 yıldır Mescid-i Aksa’yı göremediğini ifade eden 44 yaşındaki Ümmü Muhammed Hıcazi de ”Orayı her ziyaretimde kendimi Rasulullah’ın geçtiği yerlerden geçiyor gibi hisseder, farklı duygulara kapılırdım. Daha önce üç defa ziyaret ettim. Mescid-i Aksa’daki Ramazan anılarından bahsederken, Mescid-i Aksa’nın resmini her gördüğümde oraları ziyaret etme isteğim daha da artıyor” diye konuştu.
Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı Hatiplerden sorumlu başkan Cevdet Mazlum (42), ”Gazze sakinleri olarak Mescid-i Aksa’yı ziyaretten mahrumduk. İsrail yönetimi sadece bir günlük giriş belgesi veriyordu. Biz de Kadir Gecesi’ni tercih ediyorduk” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 15 yıldır Filistin’i ziyaret etmesine izin verilmeyen Mazlum, Gazzelilerin Mescid-i Aksa’da kalış sürelerinin 24 saat olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

Dünya Bülteni