Yunanistan, İsrail ablukası altında bulunan Gazze’ye insani yardım malzemesi taşımak için yola çıkmayı bekleyen Özgürlük Filosu gemilerinin limanlarından ayrılmasına izin vermedi.
Yunan Sivil Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sahil güvenlik yetkililerinin gemilere yasak uygulanması için ‘her türlü önlemi alma’ emri aldıkları belirtilerek, gemilerin sürekli olarak izleneceğini duyurdu.
Filo organizatörleri ‘Umudun Cesareti’ adlı teknenin Atina’nın Perama limanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra sahil güvenlik yetkilileri tarafından engellendiğini açıkladı. Organizatörlerden Vangelis Pissias, Yunanistan’ın gemilere uyguladığı yasağı kınayarak, Atina’nın böyle bir girişimde bulunmasının yasal olarak bir dayanağı olmadığını savundu.
Yunan hükümeti, filoya katılacak gemilerin Yunan limanlarında demirli her araç gibi kendilerine haber vermesi gerektiğini belirterek, yasağın nedeninin gemilerin izin almadan limandan ayrılması olduğunu söyledi.
İsrail ile Yunanistan arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştiği bir dönemde Atina’nın filo gemilerinin yola çıkmasını engelleyen bir karar alması dikkat çekti. Geçen sene oluşturulan Gazze filosuna katılan Yunan gemilerine herhangi bir yasak uygulanmamıştı. Atina Tel-Aviv ilişkilerini geliştirmek amacıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Yunanistan’ı, Yunan Başbakan Yorgo Papandreu da İsrail’i ziyaret etmişti.
Mavi Marmara raporu haftaya açıklanıyor
Bu arada geçen sene İsrail’in Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyerek 9 insanı katlettiği olayla ilgili oluşturulan Mavi Marmara Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı raporu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sunması bekleniyor. Komisyon Başkanı Geoffrey Palmer’ın, geçtiğimiz yıl yaşanan filo baskınına ilişkin nihai raporunu önümüzdeki günlerde Ban Ki-moon’a sunacağı, öncesinde de Başbakan Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya birer kopyasını göndereceği bildirildi. İsrail gazetelerinde çıkan haberlere göre, birkaç hafta önce Ban, Netanyahu ve Erdoğan’a bir taslak rapor iletti. Haberlere göre taslak raporda İsrail’in Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasının uluslararası hukuka uygun olduğu, dolayısıyla İsrail’in Gazze filosuna uluslararası sularda düzenlediği baskının yasal olduğu yönünde sonuçlar bulunduğu, bunun da Türk tarafını kızdırdığı iddia edildi. Taslakta İsrail’in filodaki dokuz Türk’ü öldürerek ‘orantısız güç’ kullandığı da bildirildi. İsrail’in tazminat ödemesi teklifinde bulunulan rapora Türk ve İsrail taraflarının itiraz ettiği belirtildi. Türkiye, filo baskınında hayatını kaybeden Türk vatandaşları için özür dilenmesini ve tazminat ödenmesini istiyor. İsrail ise tazminatı kabul ederken, özür dilemeyeceğini söylüyor.
Zaman