Fransa, Mali’yi altın için mi işgal etti?

Olaylar
Arzu Çakır Morin’in haberi Mujao örgütü yöneticilerinden Ebu Dardar, "Fransa’nın merkezini vuracağız" dedi. Bu arada Fransa’nın hava bombardımanına rağmen, ülkenin batısınd...
EMOJİLE

Arzu Çakır Morin’in haberi

Mujao örgütü yöneticilerinden Ebu Dardar, "Fransa’nın merkezini vuracağız" dedi. Bu arada Fransa’nın hava bombardımanına rağmen, ülkenin batısında cihatçı militanların ilerlemesi sürüyor.

Mali’nin başkenti Bamako’da AFP’ye konuşan Dardar, "Fransa İslam’a saldırdı. Biz de Fransa’nın merkezini vuracağız" dedi. Mali’ye müdahale kararı üzerine hafta sonu güvenlik zirvesini toplayan Cumhurbaşkanı François Hollande, tüm hava, kara, demiryolu, havaalanı ve tren garlarında; kamu binaları ile turistik merkezlerde ‘kırmızı alarm’ seviyesinde yoğun güvenlik önlemleri alınmasını istedi.

SAVUNMA BAKANI: BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

Mali’nin kuzeyini teslim alan cihatçı örgütler, geçtiğimiz perşembe günü ülkenin güneyine doğru harekete geçtiler. Bunun üzerine askeri müdahale kararı alan Fransa, örgütün kuzeydeki kamplarını bombalamaya başladı.

Ancak kısa sürede Mali’deki çatışmaya son vermeye hazırlanan Fransa’nın hesapları tutmadı.

Uzmanlara göre, cihatçı örgütler, Libya’dan ele geçirdikleri ağır silahlar sayesinde uzun süre direnme kapasitesine sahip görünüyor. Ayrıca militanların ellerindeki silahlara hakim oldukları ve iyi eğitimli oldukları da gelen haberler arasında. Uzmanlar "Paris düşmanını hafife aldı. Savaş daha uzun sürecek" yorumları yapmaya başladı.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da bu haberi doğrulayarak, "4 gündür hava bombardımanı sürüyor. Yarın da devam edebilir. Kuzeyden hareket eden silahlı ve son derece kararlı olan cihatçılar, batı ve doğu yoluyla iki koldan güneye doğru ilerliyorlar. Doğuda bizim operayonlarımız ve hükümet güçlerinin müdahalesiyle ilerleme durduruldu. Ama batıda devam ediyor. Operasyon 2 günde bitmez. Sürecek" dedi.

O KADAR ALTIN ‘TALİBAN’A BIRAKILIR MI
* Mali’de resmi dil Fransızca. Halkın yüzde 90’ı Müslüman ve çoğu ılımlı inançlara sahip. Fakat siyasi istikrarsızlık, Ensaruddin gibi El Kaide bağlantılı militan grupları güçlendirdi. Kuzeyde ele geçirdikleri yerlerde Afganistan Talibanı’na benzer bir rejim kurdular. El-ayak keserek cezalandırma, tesettürsüz kadınların kırbaçlanması, Timbuktu’daki tarihi türbelerin tahrip edilmesi gibi uygulamalar geldi*

* Halkın yarısının yoksulluk sınırının altında olduğu ülke, işlenmemiş zengin kaynakların üstünde oturuyor. Mali’de altın, uranyum, fosfat bol. Ülke istikrar kazanınca dünyanın en büyük altın ihracatçısı olmayı hedefliyor. Ayrıca zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olduğu sanılıyor.

* Mali-Türkiye İşadamları Derneği’nin Türkiye temsilcisi Engin Şenol, 2 Ocak’ta verdiği bir röportajda şöyle diyor: “Fransa’nın bu kadar hızlı bir şekilde BM’yi harekete geçirip, emrinden çıkmayan ECOWAS ülkelerine ‘Hadi saldırın, Tuaregleri, Ensaruddin’i yok edin’ demesinin temelinde, bölgedeki uranyum, gaz ve petrolün güvenli şekilde denizlere indirilmesi var. Mali Suriye kadar önemli.”

Hürriyet