Cezayir’de Müslümanlara baskı artıyor

Olaylar
Kuzey Afrika’daki İslâm ülkelerinden Cezayir’de yasakçı zihniyet bir kez daha kendini gösterdi. Müslümanların haklarını savunmak için yükselen seslerin şiddetli şekilde bastırıldığı ülkede, son günler...
EMOJİLE

Kuzey Afrika’daki İslâm ülkelerinden Cezayir’de yasakçı zihniyet bir kez daha kendini gösterdi. Müslümanların haklarını savunmak için yükselen seslerin şiddetli şekilde bastırıldığı ülkede, son günlerde Müslüman halkın hassasiyetlerini rencide eden gelişmeler yaşanıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Cezayir devlet okulunda genç bir kız namaz kıldığı için okul yönetimi tarafından okuldan uzaklaştırıldı. Daha da kötüsü bu skandal karar Cezayir Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit tarafından destek gördü. Daha önce okul kitaplarından besmelenin kaldırılması kararına da imza atan yasakçı bakan Gabrit, “Okullar eğitim yeridir, namaz kılmak isteyen öğrenci evinde kılsın” (!) şeklindeki hadsiz sözleriyle büyük tepki çekti. Cezayir hükümetinin Din İşleri Bakanı Muhammed İsa ise eğitim bakanının sözlerinden haberdar olmadığını iddia ederek Cezayir hükümetinin dini konularda öğrencilere baskı yapmadığını savundu.

SEKÜLER REJİM İSLÂMİ FAALİYETLERE ENGEL OLUYOR

Cezayir’de Müslümanları hedef alan yasakçı uygulamalara ilişkin Millî Gazete’ye değerlendirmelerde bulunan İnsani Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) Afrika Uzmanı Serhat Orakçı ülkedeki kalıplaşmış seküler yapının devlet yönetiminde oldukça etkin olduğunu söyledi. Sekülerleşmiş devlet yapısının kamusal alanda İslâmi faaliyet yapılmasını engellediğini aktaran Orakçı, “Cezayir ciddi bir Müslüman nüfusa sahip olmasına rağmen İslâmcılık geçmişi sorunlu bir ülke. 1990’lı yılların başında İslâmi parti seçim kazandı, fakat Müslümanların bu başarısı silahlı güçlerin zoruyla engellendi. O süreçte iktidarı ele geçiren mevcut yönetim Müslümanlara yönelik baskılarını hâlâ sürdürüyor” dedi.

MUHALİF İSLAMİ GRUPLAR BASKILANIYOR

1990’lı yıllardan beri tek parti ve tek adam (AbdulazizButeflika) rejiminin ülkeye hâkim olduğunu söyleyen Orakçı, İslâmi muhalif gruplarında silahlı kuvvetler eliyle baskılandığının altını çizdi. Ülkedeki siyasi atmosferin İslâmi yaşantının özgürce yaşanabildiği bir ortama izin vermediğini ifade eden Orakçı, Cezayirli bakanın açıklamalarının da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

 

Kaynak: Milli Gazete