Türkiye Dışişleri Bakanı, Suriye barış görüşmelerine katılmak üzere Cenevre’ye giden muhalefet heyetinin dilediği zaman masadan kalkabileceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti sırasında konuşan Çavuşoğlu, muhalefete şartlarını dile getirmesini ve bu şartlar temelinde müzakerelere geçmesini söylediklerini ifade etti.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli muhalefet heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda gerçekleştirilecek müzakerelere geçmeden önce Suriye hükümetinden hava operasyonlarını durdurmasını ve kuşatılan yerleşim yerlerine insani yardım geçişini sağlayacak koridorların açılmasını talep ediyordu.
Heyet bugün BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura ile görüşmesinin ardından şartların yerine getirilmemesi halinde Cenevre’den ayrılacağını da açıklamıştı.
‘Muhalefet sorumsuz’
Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, muhalefet heyetini Cuma günü Cenevre’ye gelmeyerek sorumsuz davranmakla suçladı.
Cenevre’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini temsil eden heyetin başkanı Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi ise insani yardım koridorları talebini değerlendirdiklerini ifade etti.
Ancak Caferi Cenevre görüşmelerine son anda katılmaya karar veren muhalefet heyetini de sert bir şekilde eleştirerek “Toplantıya önkoşullarla gelenlerin tek bir amacı var o da Cenevre görüşmelerinden sonuç alınmasını engellemek. Muhalefet heyeti Cenevre’ye zamanında gelmeyerek görüşmeler konusunda ciddi olmadıklarını ve sorumsuz davrandıklarını gösteriyor” dedi.
Caferi Cenevre’de basının sorularını yanıtlarken, “Kendi gündemleri olan dış güçler var. Suriye hükümeti üzerinde terörü siyasi bir baskı aracı olarak kullanmaya çalışıyorlar” dedi.
Kerry’den uyarı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre’den sonuç alınamaması halinde Suriye’deki krizin tüm Ortadoğu’ya yayılma riskinin bulunduğunu ifade ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Cenevre görüşmelerinden sonuç alınması için tarafların özveriyle çalışması gerektiğini vurguladı.
IŞİD’in Suriye’nin başkenti Şam’da gerçekleştirdiği ve en az 60 kişinin ölümüne neden olan Seyyide Zeynep türbesi saldırısını anımsatan Kerry, bir uzlaşmaya varılamaması durumunda Suriye’deki istikrarsızlığın tüm Ortadoğu’ya yayılması riskinin bulunduğunu söyledi.
“Bu krize askeri bir çözüm getirilmesi mümkün değil” diyen Kerry, “Suriye rejiminin temel bir görevi var: Yardıma muhtaç bölgelerdeki insanlara insani yardımın ulaşmasını sağlamak. Bu hemen, bugün içerisinde olmalı” çağrısını yaptı.
Cenevre’de mekik diplomasisi
Cenevre’de arabuluculuk yapan BM heyetine BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura başkanlık yapıyor.
BM, Cenevre’de başlayan Suriye barış görüşmelerinin 6 ay sürmesini planlıyor.
İlk aşamada taraflar arasında Suriye genelini kapsayan bir ateşkes ilan edilmesi amaçlanırken, nihai hedef olaraksa 18 ay içerisinde genel seçimlere gidilmesini sağlayancak bir siyasi geçiş sürecinin uygulamaya konması ümit ediliyor.
Cenevre’deki görüşmelerde Suriye hükümeti heyeti ile muhalefet yüz yüze gelmiyor.
Arabuluculuk yapan BM heyeti, farklı salonlardaki heyetler arasında mekik diplomasisi yürütmeye çalışıyor.BBC Türkçe