Bugün Birinci İntifada’nın 27. yıldönümü

Olaylar
Birinci İntifada, İsrail’in, Aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır.Haber 10’dan Burak Öztürk’ün ...
EMOJİLE

Birinci İntifada, İsrail’in, Aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır.Haber 10’dan Burak Öztürk’ün haberi..

İSRAİL ASKERLERİ KASITLI OLARAK 4 GENCİ EZDİ

Birinci İntifada 9 Aralık’ta Cebaliye mülteci kampında başladı. Gittikçe yükselen tansiyon, şehit olan Filistinliler ve son olarak İsrail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye kasıtlı olarak çarpıp öldürmesi, hareketi İntifada’ya dönüştürdü.

İSRAİL’E BOYKOT

Genel grev, Gazze ve Batı Şeria’daki İsrailli kurumları boykot, İsrail yerleşkelerinde çalışmamak, İsrail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek ve Filistin sınırları içinde İsrail’e ait askeri bina ve araç bulundurmamak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi.

ÇOCUKLARI ŞEHİT ETTİLER

İsrail, İntifada’yı durdurmak için 80.000 askeri mobilize etti. Çocuk haklarını dünya çapında savunan “Save the Children” raporuna göre ilk iki yıl boyunca, 18 yaş altı bütün Filistinlilerin yüzde 7’si ateşlenen silahlardan, dayaklardan veya göz yaşartıcı gazdan dolayı yaralandı.

120.000 FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI, BİNLERCESİ ŞEHİT EDİLDİ

İsrail güvenlik güçleri binlerce Filistinliyi şehit ederken 120.000 Filistinliyi de tutukladı. Zulme uğrayan Filistinlilerse silahlanma oranının az olmasından dolayı sadece 60 İsrail askerini öldürebildi.

1. İntifa’dan bu yana 300 bin Filistinli tutuklandı

Filistin Hukuk Merkezi, Birinci İntifada’nın başladığı 9 Aralık 1987 tarihinden şimdiye kadar 300 binden fazla Filistinlinin tutuklandığını, bunlardan 210 bininin ise 1987-1994 yılları arasında tutuklandıklarını ifade etti.

Filistinli Esirleri Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan raporda, 1994 yılından Aksa İntifadası’na (28 Eylül 200) kadar, yani Filistin Özerk Yönetimi kurulduktan sonra on binlerce Filistinlinin tutuklandığını, intifada yıllarında ise kadın, çocuk, yaşlı, aydın, akademisyen ve milletvekili 81 bin Filistinlinin tutuklandığını kaydetti.

Taşlı intifada olarak tarihe geçen Birinci İntifada’nın 26.yıldönümü münasebetiyle kapsamlı bir rapor yayınlayan Esirleri Araştırma Merkezi şu bilgileri paylaştı: “İşgal rejimi tutuklama ve baskılarla amacına ulaşamadığı gibi, bu insanlık dışı tutumuyla Filistin halkının içine korku ve umutsuzluk da yerleştiremedi. İşgali sonlandırmak ve hakkını geri almak için başlattığı direnişi de durduramadı. Filistin halkından 750 bin insan zindanın karanlık havasını teneffüs etmesine rağmen hâlâ direnişini sürdürmek, hak ve hukukunu talep etmekte ve kararlı adımlarla yoluna devam etmektedir.”

Birinci İntifada’dan önce tutuklanan 53 Filistinli esirin halen zindanda olduğuna dikkat çeken Araştırma Merkezi, bunlardan 26’sının Batı Yaka’dan 14’ünün 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarından ve 5’inin de Gazze’den olduğunu ifade etti.

Bu esir piri 6 Ocak 1983 yılında tutuklanan 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarından Kerim Yusuf Yunus’tur.