Böhmermann Almanya’dan ayrılıyor

Olaylar
Türkiye ile Almanya arasında diplomatik krize neden olan komedyen Böhmermann, kamu televizyon kanalı ZDF’de haftada bir defa yayınlanan programına 12 Mayıs tarihine kadar ‘dinlenmek amacıyla’ ara vere...
EMOJİLE

Türkiye ile Almanya arasında diplomatik krize neden olan komedyen Böhmermann, kamu televizyon kanalı ZDF’de haftada bir defa yayınlanan programına 12 Mayıs tarihine kadar ‘dinlenmek amacıyla’ ara vereceğini ve bir süreliğine ülkeden ayrılacağını açıkladı.

Başbakan Angela Merkel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaret içeren şiiri okuyan Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin vermesinden sonra da konu Berlin’in siyaset gündeminde kalmaya devam ediyor. Türkiye ile Almanya arasında diplomatik krize neden olan olayın sorumlusu komedyen Böhmermann, kamu televizyon kanalı ZDF’de haftada bir defa yayınlanan programına 12 Mayıs tarihine kadar ‘dinlenmek amacıyla’ ara vereceğini ve bir süreliğine ülkeden ayrılacağını açıkladı.

Bu arada Başbakan Merkel’in geçen Cuma günü Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesinde öngörülen ‘yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret’ suçundan dava açabilmesi için yetki vermesi ile ilgili basına yansıyan ayrıntılara göre, karar koalisyon ortakları arasında siyasi kriz yarattı. Merkel konuyla ilgili basın toplantısında karar aşamasında hükümet üyeleri arasında farklı görüşlerin olduğunu söylemiş, ancak ayrıntılara girmemişti. Böhmermann’in yargılanabilmesi için hükümetin izni gerekiyordu. Yaşananların perde arkasını hafta sonu çıkan haberlerde yansıtan Alman basınına göre, Başbakan Merkel ve danışmanları, geçen salı günü bir araya gelerek, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği‘nin 8 Nisan’da Böhmermann hakkında dava açılması için yargıya yetki verilmesi talebini haklı bularak, soruştuma başlatılması sonucuna vardılar.

Kararın çarşamba günü açıklanmasından kısa süre önce, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Adalet Bakanı Heiko Maas yargı yolunun açılmasına karşı tavır koydular. Sosyal demokratlar, Böhmermann’ın şiirinin basın ve düşünce özgürlüğüne girdiğini savunurken, Merkel hükümet üyeleri arasında oylama talep etti. Yapılan oylamada eşitlik çıkması sonrasında ise son sözün kendisinde olduğunu belirterek, soruşturma açılması kararının altına imza attı.

Birlik Partileri ile SPD arasındaki koalisyon anlaşmasına göre, görüş ayrılığı durumunda son karar hakkı başbakana ait. Merkel’in Türkiye’nin komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasını istemesine olumlu yanıt vermesine muhalefet büyük tepki gösterdi. Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanı Sahra Wagenknecht, kararı ‘kabul edilemeyecek bir durum. Merkel Türk despotu Erdoğan’a yaranmaya çalışıyor ve Almanya’da basın özgürlüğünü kurban ediyor.’ şeklindeki sözlerle eleştirirken, Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Merkel’in daha önceden meslektaşı Davutoğlu’nu arayarak, şiiri eleştirmesine atıfta bulunarak, ‘Başbakan kendi kendine yarattığı zor bir durumun içinden çıkamadı’ dedi ve Böhmermann hakkında soruşturma açılmasını ‘yanlış ve gereksiz’ olarak niteledi.

Köşe yazarları ve yorumcuların çoğunluğunun ise, alınan kararı Ankara ve Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşması ile ilişkilendirerek, siyasi bir tavır olarak niteledikleri dikkat çekti. Hükümet sözcüsü Stefen Seibert, Cuma günkü basın toplantısında Merkel’in önümüzdeki 23 Nisan tarihinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenler konusunda sağlanan anlaşma kapsamında Gaziantep’e gideceğini ve Suriyeli sığınmacılar için oluşturulan mali kaynağın ayrıldığı projeleri inceleyeceğini duyumuştu. Seibert‘in hafta başındaki basın toplantısında ise `Merkel’in acentasında bir Türkiye ziyareti gözükmüyor‘ sözleri Böhmermann krizine bağlanmıştı.

Bu arada Merkel’in yeşil ışık yaktığı soruşturmadan bağımsız olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘kişiye hakaret etmek’ suçundan Alman Ceza Yasası’nın 194’üncü maddesine dayanarak Böhmermann hakkında bireysel suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkemenin Böhmermann’ın Erdoğan ile ilgili şiirini bir suç olarak tanımlaması durumunda,komedyen 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecek. Hem Böhmermann’ın hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları daha önce gerekirse son merciye kadar gideceklerini açıklamıştı. Bu yüzden davanın Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceği ve en erken iki yıl içinde sonuçlanacağı tahmin ediliyor.-VOA