Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta bir televizyon kanalının canlı yayınında istifa ettiğini açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran’ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçladı.
Hariri, ‘Lübnan başbakanlığı ve hükümetinden istifamı açıklıyorum. İran ve Hizbullah, Arap ülkelerinin iç işlerine karışarak bölgeyi istikrarsızlaştırıyor.’ diye konuştu.
Lübnan’ın şu anki siyasi atmosferinin, babası Refik Hariri’nin suikaste uğramasından önceki döneme benzediğini söyleyen Hariri, ‘kendisine yönelik de bir suikast olabileceği endişesi taşıdığını’ ifade etti.
Hariri şunları kaydetti:
‘Lübnan büyük bir ülke, hukukla yönetiliyor ve ordu tarafından korunuyor. Lübnan’ın iç ve dış güçlerden gelen siyasi baskıların üstesinden geleceğine inanıyorum. Benimle çalışan ve bana güvenen herkese teşekkür ediyorum.’
Hariri, son bir haftada ikinci kez Riyad’a gitti
Hariri, dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Hükümet Sarayı’nda İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ile gerçekleştirdiği görüşmenin hemen ardından Riyad’a gitmişti.
Hariri’nin, son bir hafta içinde ikinci kez Riyad’a gitmesi dikkati çekmişti.
Saad Hariri kimdir?
Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005’te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan’ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri’nin oğlu. Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi’nin başına geçen Hariri, 2009-2011 yıllarında başbakan olarak görev yaptı. Hariri’nin başbakanlığındaki hükümet, ‘2011’de Refik Hariri soruşturmasında Hizbullah’ın cinayetle ilişkilendirilmesi’ sonucu hükümet ortakları Hizbullah ve müttefiki partiler tarafından düşürülmüştü.
Hariri, siyasetçi kimliğinin yanında babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle de Lübnan’ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.
Lübnan’da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016’da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016’da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri’ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016’da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri’nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016’da güvenoyu almıştı.
Lübnan, İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı
Lübnan, son dönemde Hizbullah’ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.
Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.
Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ‘İran’ın pozisyonunu dikkate almadan Lübnan’da belirleyici bir karar vermek mümkün değildir.’ sözlerine tepki gösteren Hariri, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, ‘Ruhani’nin konuşması kabul edilemez. Lübnan, vesayet kabul etmeyen ve onurunun ihlal edilmesini reddeden bağımsız bir Arap devletidir.’ ifadelerini kullanmıştı.